Gudagoda kalvrullader & sicilianskt rött – himmelskt!

Vi tar det på italienska eller hur, för mat låter ju så mycket bättre då. Involtini alla milanese con risotto e fagioli. Vackert och ljuv musik för en matfantast men viktigast av allt, en fantastisk rätt sprängfylld med smaker. Vad det handlar om är kalvrullader med fyllning och när du steker upp samt sedan bräserar dessa färdiga så uppstår magi i rätten. Till det, en klassisk risotto med säsongens primörer, brytbönor. Rättens sälta kommer dessutom älska vinet vi serverar därtill, Chill Out Rosso från Sicilien, ett bussigt rött som domineras av den regionala druvan nero d’Avola. Buon appetito!


Tillagningstid: drygt en timme Svårighetsgrad: relativt enkelt

Det här behöver du till 4 serveringar

Ingredienser

600 gram kalvinnanlår, hittar du inte detta så går det utmärkt med fläskfilé (4 skivor)
2 bratwurst
2 vitlöksklyftor
1 skiva ljust bröd
2 äggulor
50 gram riven lagrad hårdost
persilja
olivolja
lufttorkad skinka , en skiva till varje rullad

Tillbehör

3 dl risottoris, vi valde Zetas carnaroliris
100 gram ost
olivolja
2 schalottenlök
1-2 dl vitt torrt vin
smör
100 gram brytbönor
Kalv- eller hönsbuljong, koka upp en liter

Gör så här

Börja med att göra röran till rulladerna. Ta två bratwurst och dra av korvarnas fjälster. Finhacka korven, vitlöksklyftorna och gröp ur innanmätet av brödskivan, du vill inte ha några kanter med. Tillsätt äggulorna, osten, en näve persilja och salvia samt en deciliter olivolja, Lite salt och peppar innan du stavmixar eller mosar för hand till en slät massa.

Köttet. Fram med köttklubban och banka ut den köttdetalj du valt och se till att det blir riktigt tunt, ungefär centimetern. Har du inte hittat kalv så tänk på att skära fläskfilé på längden för att få så stora skivor som möjligt. Smeta ut röran du förberett på köttet och rulla ihop dem. Avsluta med att rulla en lufttorkad skinka kring respektive rullad. Låt stå i rumstemperatur.

Börja förbereda risotton genom att hacka schalottenlök. Låt denna svettas i generösa mängder god olivolja innan du slänger ner carnaroliriset. Inga av ingredienserna får brännas utan de ska bara bli lätt genomskinliga och riset blott förberedas för att bättre suga upp vätskan. Se till att ha din buljong redo och varm och ös med denna på riset. Riset får aldrig bränna fast så håll vätskenivån på rätt nivå när du öser i omgångar. Riv osten. När det är cirka fem minuter kvar av koktiden till al dente-nivå på riset så tillsätt bönorna som du delat i mindre bitar. Kokningen avslutar du när riset bjuder på lite motstånd men se till att det finns vätska kvar i risotton för osten som du adderar kommer nämligen få det att bli fastare och eftervärmen likaså. En liten klick smör fulländar smakerna. En bra risotto ska vara lätt rinnig vid serveringen. Lyckas du inte med det så ha lite varm buljong stående bredvid och dryga ut riset.

Medan du förbereder risotton, någonstans halvvägs in i processen, så börjar du steka dina involtini i smör och olivolja. Vänd när de har fått fin färg och när du är nöjd så häll på drygt en deciliter vin och lika stor mängd buljong. Låt ruladerna bräsera några minuter i vätskan som reduceras ner till en smakrik skysås.

Lägg upp risotto på tallriken, smeta ut den lite, på med rullad och ringla den gudagoda skyn över. Dekorera med lite bladpersilja.

Vinet

2018 Chill Out Rosso från Sicilien

Art nr 78827, 3000 ml, 13,5%, 219 kr, 4 av 5 Boxtoppen-poäng

Mörkbärigt, lätt ekfatskryddigt och skönt örtblommigt i den solvarma doften som backas upp av en läckert chokladig smak med silkiga tanniner, torkade frukter, fat och lakrits i en läskande och saftig stil med fin rondör och som vinner på att serveras lätt kyld. Ursprungstypiskt och gott vin!

Vinet & maten tillsammans

Rättens smakrikedom kräver ett vin som kan ta den kampen och det gör Chill Out Rosso med bravur. Dessutom är det en servering där sältan på ett fint sätt lyfts fram och då behövs ett vin som har en rik fruktighet och rondör, för att agera kontrasterande balans. Särskilt när vi dricker vinet lätt kylt, runt 14 C, så upplevs samspelet mellan mat och dryck som mitt i prick och fräschören blir enastående. Ett mycket lyckat möte och en servering vi vågar påstå kan bli en ny favorit!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>