Gurkrullar med pepparrot & räkor till aptitretande grüner veltliner

Fräscha och snabbfixade tilltugg eller förrätter står högt i kurs under sommarmånaderna när vi inte vill fastna i köket. Våra gurkrullar är med andra ord perfekta och svängs ihop på några minuter. Att de sedan är alldeles förträffliga tillsammans med Domäne Wachaus grüner veltliner på box gör ju inte saken sämre.


Ingredienser

1 mindre gurka
1 Crème Bonjour Pepparrot (á 100g)
Vitpeppar
1 msk pressad citronjuice
8 stora färska räkor
Färsk gräslök

Så här gör du

Skiva gurkan på längden med en osthyvel. Skippa första skivan som endast är skal. Hyvla 4 skivor tills du närmar dig kärnhuset, vänd då på gurkan och upprepa från andra sidan. Torka av överflödigt vatten och halvera varje gurkskiva så du får 8 halvor.

Blanda ihop Crème Bonjour Pepparrot med citronsaft och några varv med vitpepparkvarnen och klicka ut på den skurna sidan och rulla ihop. Gurkan fäster du antingen genom att knyta gräslök runt om den, eller fäst yttersta snibben med lite färskost alternativt med en tandpetare. Sätt en räka på toppen och dekorera med några strån av gräslök.

Vin

2021 Grüner Veltliner Selection, Domäne Wachau, Österrike

art.nr. 56087, 1500 ml, 12%, 209 kr, 5/5 poäng
Boxtoppen provar många viner årligen men det är sällan vi likväl stöter på denna kvalitet på kartong som högklassiga österrikiska Domäne Wachau visar upp i sin grüner veltliner. Det ungdomliga anslaget är av naturliga skäl drivande i vinet med pigga toner av gråpäron, persika och en svag blomaromatisk nyans. Vitpepprigheten lurar i bakgrunden tillsammans med citrus och följer med i den rena och skärpta smaken som har ett aptitretande torrt uttryck med stenfruktiga inslag och pigg syra. Avslutet är fästande och med tydlig citrus i det fruktdrivna och personliga anslaget. Så här ska en seriös vitvinsbox smaka!

Matchningen
Överanalyserande känns bara onödigt och att det här sitter som en smäck tillsammans lär inte överraska någon. Inte minst så är vinets naturliga vitpepprighet en superb smakbrygga till rättens peppriga karaktär och färskost samt sälta i de färska räkorna lockar fram vinets frukt.

Vinet finner man HÄR >