Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve – lämnar ingen oberörd!

Gewurztraminer hör till vinvärldens mest uttrycksfulla och aromatiska druvsorter och de främsta vinerna finner vi i det nordöstra hörnet av Frankrike, i klassiska Alsace. Vinerna lämnar ingen oberörd och det är dessutom fantastiska ledsagare till flertalet maträtter. I våra glas; familjefirman Gustave Lorentz 2021 Gewurztraminer Réserve.


Även om ursprunget tros vara norra Italien och byn Tramin i den italienska delen av Tyrolen så är det i Alsace som druvan nått sin främsta position och åtnjuter samma respekt som riesling. Det är dessutom en druva som trots sin aromatik klart och tydligt visar vart den växt och inte minst trivs den i svalare klimat, gärna i kalkrik jord.

Gewurztraminer från Alsace hör till några av vinvärldens mest uttrycksfulla viner och inte minst gör de sig fenomenalt till många kök där vin kan vara en tuffare matchning – inte minst Szechuanköket.

Boxtoppen provar 2021 Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve från Alsace

Få druvsorter skriker ut sin typicitet som gewurztraminer och 2021:an som nu lanserats av Gustave Lorentz Réserve är inget undantag. Här möts vi av kryddaromatiska toner inlindade i rosendoftande blommighet, aprikos, gula äpplen och en hint av tropiskt. Smaken är ungdomligt driven med ämabel sötma som backas upp av stenfruktiga toner, diskret syra och rosenvatten samt en passande grapebeska i det kryddiga avslutet. En klassisk Alsace-gewurztraminer som har många användningsområden.

Boxtoppens betyg: Full pott, 5 av 5 poäng

Gewurztraminer med ett litet stänk sötma är en himmelsk matchning till hetare asiatisk matlagning, gärna från Szechuan-köket. Det är vinet som bäst matcher en kittost som Münster och det gör sig förträffligt till gravad lax.

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve finns i mer än 330 Systembolagsbutiker. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 5244 och kostar 112 kronor. Den naturliga restsötman är 1,3 g/100 ml vilket är typiskt för druvsorten och regionen.

Till vinet HÄR >>>