Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve – uttrycksfullt & matorienterat vitt från Alsace!

Gewurztraminer hör till vinvärldens mest uttrycksfulla druvsorter och de främsta vinerna finner vi i det nordöstra hörnet av Frankrike, i klassiska Alsace. Länge något av en lägerdelare men en sak är säker; en bra gewurztraminer lämnar ingen oberörd! I våra glas; 2020 Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve.


Även om ursprunget tros vara norra Italien och byn Tramin i den italienska delen av Tyrolen så är det i Alsace som druvan nått sin främsta position och åtnjuter samma respekt som riesling. Det är dessutom en druva som trots sin aromatik klart och tydligt visar vart den växt och inte minst trivs den i svalare klimat, gärna i kalkrik jord. Slutligen måste även gewurztraminer från Alsace nämnas i matsammanhang då det är ett fantastiskt komplement till många kök och rätter.

Boxtoppen provar 2020 Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve från Alsace

Omisskännligt doftspel signerat den aromatiska gewurztraminer möter oss omedelbart vid första sniffen även om det bör påpekas att det är en mer nertonad stil som även ger det kryddiga anslaget spelrum tillsammans med det gulfruktiga och tropiska insticket. I gommen en klassisk stil med den lilla sötman som gör sig så fint för druvan samtidigt som en försiktig syra bär upp det oljiga anslaget. Torkade örter med oregano i spetsen kikar fram, gula äpplen, apelsin, aprikos och rosenblad likaså och det aromatiska följer med hela vägen till avslutet där den lilla sötman kliver fram fint med det fruktiga drivet och ett stänk grapefruktsbeska.

Boxtoppens bedömning: 5 av 5 poäng

Gillar du kryddhet mat, gärna från det asiatiska köket så prova vinet till rätter baserat på allt från skaldjur, fisk, kyckling eller fläsk och var inte rätt för att använda chili- och ingefärshetta. Vinet gör sig även förträffligt till en viltpaté och mogna kittostar.

Gustave Lorentz Gewurztraminer har artikelnummer 5244 och en flaska (750 ml, 14,5%) kostar 109 kronor. Vinet hittar du i närmare 330 systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan extra kostnad.

Till vinet HÄR>