”Halo är definitionen av sommar…”

Kärt barn har många namn, smek- och öknamn inkluderat. Än fler om det är tal om muscat vilket kanske inte är så konstigt när man betänker att muscat blanc à petits grains sannolikt är den absolut äldsta vitis vinifera vi känner till, det vill säga den druvfamilj som gett oss vinet. Det har till och med framförts teorier om att detta är vindruvornas urmoder. Idag har familjen vuxit och antalet varianter som brukar namnet muskat är fler än 200. Alla dessa är däremot inte i ett släktförhållande. Vissa är gröna, andra närmast svarta eller till och med rosalila. Vinernas spännvidd handlar också om mångfald och sträcker sig över hela spektrumet från torra till söta, från söta lågalkoholvarianter och till förstärkta kraftpaket. Och så har vi de mousserande, som Asti.

Asti Spumante produceras i Piemonte, i norra Italien och är en druvren mosacto bianco, det vill säga muscat blanc à petits. Moussen får man genom en tankjäsning och med hjälp av förslutning och trycksättning. Biprodukten som bildas, koldioxiden, är fångad i tanken och löses upp i vätskan vilket skapar bubblorna. Och när vinet jäst till mellan sju och nio procent så kyls det ner samtidigt som det filtreras så att jästresterna inte ges möjlighet att fortsätta sitt jobb.

Boxtoppen.se om Halo Asti Spumante
En sniff räcker för att konstatera att detta är sommar i ett glas! Den inbjudande doften får oss att associera till allt från mogna gråpäron, citrusfrukter, kiwi, persika och krusbär till vita blommor och ett stänk honung. Smaken har en lättsam struktur som nästan dansar fram och den naturliga sötman tillsammans med den pigga bornyren, uppbackad av en diskret blommighet och gul frukt, är ytterst älskvärd och lättförståelig. Eftersmaken är klingande ren och vi får såväl hintar av aprikos som persika, allt i en snyggt balanserad stil som aldrig blir kladdig.

5/5 poäng. Med andra ord, full pott!

Halo är definitionen av sommar och gör jobbet med bravur till säsongens bär samtidigt som vinet lär få oss att dra på smilbanden en vinterkväll och minnas sommarens höjdpunkter. Det samspelar även ypperligt tillsammans med sorbet, prova gärna att göra egen på exempelvis honungsmelon. Vill du hellre avsluta med en chokladdessert så är en klassisk Gino där du gratinerar frukt med vit choklad vinets bästa kompis.

Halo Asti Spumante
Nr 70718, 7,5% (75 cl), 89 kr
Piemonte, Italien

Beställer du sex flaskor (534 kr) så levereras de i en trälåda med gulddetaljer.
OBS: Begränsad upplaga av trälådorna.