Årets Glögg 2018!

Efter 3 års diskussioner och planerande finns resultatet på plats, Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg – och vilken glögg sedan!


Lilla Hyttnäs är namnet på Carl Larsson-gården i Sundborn och är en traditionellt kryddad starkvinsglögg som är inspirerad av Carl och Karin Larsson där representanter från Carl Larsson-gården har varit delaktiga i smakprocessen. Det ursprungliga receptet är svenskt och kommer från Skåne, närmre bestämt Snälleröd och är förfinat. Den slutliga blenden har den norske sommeliermästaren Christopher Moestue åstadkommit och den imponerar starkt på oss.

Årets glögg, utan tvekan!

Boxtoppen.se om Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg
En glögg med burgundisk vinfiness (trots den italienska vinbasen i glöggen…) och samtidigt med fötterna kvar i klassiskt glögglandskap. Ja, det är nog så vi i stora drag skulle kunna beskriva den här rakt igenom superba glöggen.

Och det känns befriande och härligt att i dessa glöggnalkandes tider, där diverse galet smaksatta och översöta saker väller över oss, konstatera just ordet klassisk i det här och samtidigt notera en fräsch nutida finess i drycken.

”…en ytterst elegant struktur och där sötman är exakt balanserad…”

Starten inleder traditionsenligt och rent med inslag från russin, kardemumma och kryddnejlika. Vissa te- och vinbärs drag hintar också försiktigt i bakgrunden och ger en liten vink om vad som väntar i gom.
Och sedan, ja, Lilla Hyttnäs har en smakbild som är smått genialisk. Ungfruktstupparna vinbär, körsbär, jordgubbe visar mot alla odds upp ett fantastiskt moget samspel med de gamla gubbarna i laget, det vill säga de klassiska spelarna: kardemumma, mandel, russin och kryddnejlika. På topp ligger generationsbryggan apelsinifierad citrusfrukt och ruvar.

”…en rakt igenom superb glögg.”

Det blir ett möte där slanka och silkiga tanniner ger en ytterst elegant struktur och där sötman är exakt balanserad i sin proportion. Det är rakt igenom en alldeles lysande glögg som ger vindar om svunna tider, men visar även en väg framåt.

Årets glögg, utan tvekan!

5/5 poäng Boxtoppen.se

Lilla Hyttnäs
Ekologiska Starkvinsglögg
Nr 71269, (75 cl), 99 kr, 15%

Glöggen kan ni beställa via Systembolagets beställningssortiment här >>

Hur intar vi denna glögg då på bästa sätt?
Värmd på klassiskt vis kompletterat med lite skalad mandel och russin i glaset, även om Lilla Hyttnäs även klarar sig utmärkt utan extra mandel och russin, de inslagen sitter redan så snyggt i benmärgen här. Men den här fina rackaren är även väldigt trevlig svalt serverad för den som föredrar det tillståndet. Och ett sista tillägg: svalt serverad så känns det som att den är alldeles perfekt att para ihop med julskinkan och rödkålen…