Haut-Mouleyre – en högst trivsam introduktion till Crémant de Bordeaux!

Crémant har de flesta bubbelvänner i Sverige bekantat sig med, inte minst de från Alsace och Bourgogne. Men det finns fler regioner i Frankrike som får bära namnet för mousserande viner som framställts enligt den traditionella metoden och till dessa hör en vi sällan ser på hemmaplan – Crémant de Bordeaux. I våra glas; Haut-Mouleyre från Bordeaux!


8 regioner får producera crémant i Frankrike, mousserande viner som inte är från Champagne. Metoden är den traditionella vilket innebär en andra jäsning på flaska. Crémant de Bordeaux ser vi inte särskilt ofta i Sverige trots att Bordeaux är världens största kvalitetsvinregion men nu har möjligheten dykt upp med Château Haut-Mouleyre, en egendom i Entre deux Mers, ett område i Bordeaux inte minst känt för sina vita viner. Druvorna som använts är merlot och semillon och där den förstnämnda är blå men då skalen inte är med vid framställningen så skapas ett vitt basvin.

Boxtoppen provar Haut-Mouleyre, Crémant de Bordeaux

Entre-Deux-Mers betyder mellan två hav och anspelar på floderna Garonne och Dordogne som omsluter appellationen. Här bjuds vi ett mousserande i svalt utförande och där gulfruktiga inslag backas upp av en diskret nyans av hallon, örter och kaksmulor. I gommen får vi ett smeksamt vin med silkig mousse, svag rondör och pigg stenfruktighet, grapefrukt och citrusskal. Avslutet är rent och med riktigt fin fräschör. En högst trivsam introduktion till Crémant de Bordeaux och med sympatiskt pris!

Betyg: 4 av 5 poäng

Haut-Mouleyre återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Det mousserande vinet från Bordeaux har artikelnummer 54041 och flaskan (750 ml, 11,5%) kostar 99 kronor. Vinet har en restsötma om 1,1 g/100 ml.

Till vinet HÄR >>>