Heta kungsräkor i vitlöks- & chilikryddad olja – portugisiska Impressivo ackompanjerar!

Portugal är himmelriket för skaldjursfantaster och den som besökt någon av de många fiskrestaurangerna i Lissabon vet vad vi talar om. Inte minst skaldjursplatåerna är legendariska där skaldjur som krabba, amêijoas-musslor, gambas och perceves trängs med languster och en massa annat läckert från den långa kustlinjen i landet. Vi hyllar det portugisiska köket med denna klassiker där stora kungsräkor går färdigt i ugnen, simmandes i olja, vitlök, chili och persilja. Impressivo från Lissabonsregionen agerar törstsläckare därtill!


Recept -perfekt som förrätt

4 personer

Ingredienser

Drygt 20 hela råa kungsräkor (Kan köpas frysta. Byt till råa scampi om du inte hittar men räkna då 10-12 stycken vardera)
7-8 vitlöksklyftor
1-2 tsk chiliflakes (din styrkepreferens får avgöra)
1 50 cl-flaska neutral olja som tål hög temperatur
1 lime
bladpersilja
salt, peppar

Tillbehör
Baguette att fånga upp den härliga oljan med

Så här gör du

Om du fått tag i kungsräkor så börja med att tina dem. Därefter gör du ett snitt vid övergången mellan rygg och svans för att kunna dra ut tarmsträngen. Se till att de är torra och inte fuktiga efter upptinandet. Sätt ugnen på 250 C.

Skiva vitlöksklyftorna och lägg i en form som är lagom stor för räkorna. Häll över oljan från flaskan och addera chiliflakes, en näve havssalt och dra några varv med pepparkvarnen. Hacka även ner en knippe bladpersilja. Avsluta med att pressa över lite limesaft och lägg även ner klyftorna i oljan. Till sist lägger du i räkorna och rör runt.

Ställ formen högt upp i ugnen. Det tar inte många minuter innan olja börjar röra på sig och räkorna ändrar färg till den rosaaktiga. Räkna med att det kan ta uppåt tio minuter. Var försiktig när du tar ut formen då oljan lär puttra en del. Servera genast med baguette till.

Vinet

2019 Impressivo, Vinho Regional Lisboa

(art.nr. 72654, 1000 ml, 79 kr, 4 av 5 poäng)
Regionen Lisboa hette förr Estremadura men då spanjorerna hade snudd på identiskt namn på en region nära gränsen så ändrade portugiserna till det nuvarande. Många av vinerna härifrån når inte längre än till just restaurangerna i Lissabon för de är stapelvara till havets kök, något portugiserna är mästare på. Impressivo doftar maritimt, nästan en touch av havsvindar, och det mixas med toner av persika, solmogen lime och aromatiska, lätt blommiga inslag. Smaken är lättsam med initial sälta, saftigt och aptitretande uttryck samt ungdomligt fräsig syra som lockar fram stenfrukterna. Avslutar rent och med citrussyrlighet i eftersmaken.

Vinet & räkorna
Sötma, sälta, hetta och kryddighet. Allt får du i denna suveräna aptitretare som tar oss med tillbaka till sommaren och en längtan ut i Europa igen. Vinet jobbar förtjänstfullt med alla intryck och det aromatiskt fruktiga i Impressivo kompletterar och fulländar rätten. Inte minst märks detta i smaken där den ungdomligt generösa fruktigheten utvecklar en härlig rondör tillsammans med räkorna. Saúde!

Vinet hittar man på Systembolaget här

Missade du del 1 och 2?

Del 1 finner ni HÄR
Del 2 finner ni HÄR