Högrevschili & zinfandel – en given matchning!

Vi är nog rätt många som älskar en chili (con carne) men hur många håller sig egentligen till originalversionen? Köttfärs eller majskorn har inget att göra i detta långkok utan det är högrev som gäller. När nu allt fler intresserar sig för att odla sina egna chilifrukter blir det dessutom bara roligare att laga till denna mexikanska klassiker. Och du, skippa öl och prova istället en maffig zinfandel från Kalifornien till! I våra glas, premiumboxnyheten Divine Zinfandel!


Inspiration till receptet är hämtad från boken Odla, äta älska chili av Björn Johansson (Pug Förlag)

Recept
4 personer
Svårighetsgrad: enkel Tid: ca 3 timmar

Ingredienser
Drygt 1 kg högrev i bit
1 burk tomater av bra kvalitet
1 paket bacon
1 lime
1 lök
3 vitlöksklyftor
Färsk chili, 1-2 olika, styrka avgör
vatten, en halv liter
salt, oregano, olivolja

Kryddmix till chilin
2 torkade chili som hackas
1 msk rökt chilipulver
1 rågad msk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 msk lökpulver
1 knippa färsk oregano
vatten

Så här gör du

Börja med att putsa köttet och dela i lagom stora bitar. Gnid in i salt och låt stå. Blanda samman din kryddblandning och häll i vatten så det blir som en smet. Fräs ditt bacon som du hackat grovt. Låt det blott få lite färg. ta upp ur pannan, häll i olja men låt baconfettet vara kvar. Stek köttet i omgångar så det bryns och inte kokar. Ta upp och lägg i en skål och när allt kött är klart så fräser du vidare med den finhackade gula löken och de hackade vitlöksklyftorna. Tillsätt ditt val av färskhackad chili och här avgör din känslighet för styrka, Vi tog ett par olika från den egna odlingen där styrkan var högst närvarande men inte överdriven. Därefter mixar du ner din kryddblandning som du tidigare förberett och steker med lök och chiliröran ett par minuter.

Vänd ner köttet i röran, häll i burken med tomater och vattnet. Pressa i en halv lime och salta. Sedan låter du chilin småputtra två-tre timmar. Ju längre, desto mörare kött men du vill inte att allt ska koka sönder.

Servera din chili med ett gott bröd som suger upp den härliga såsen.

Vinet

2018 Divine Zinfandel Old Vine California

(art nr 6585, 2000 ml, 14,5%, 249 kr)
Det finns så mycket att gilla i denna riktigt seriösa box! Zinfandel-druvans generositet exploderar i glaset men ändå upplever du en stram känsla i den torra men fylliga smaken. En charmerande potpurri av kryddor, örter och mörka bär i doften, främst björnbär, hallon och plommon, eknyanser som ökar komplexiteten och så en liten lakritshint. Fylligt, omfamnande och med härlig intensitet i smaken där närvarande tanniner, tät mörk frukt och fräschör mynnar ut i en lång, rik och torr eftersmak. Tvivelsutan en av Systembolagets absolut främsta boxar när den nu lanseras i fasta sortimentet den 1 september. Zinfandel på riktigt!

5 av 5 poäng! Full pott!

Divine Zinfandel & Högrevschilin
Zinfandel har en fantastisk förmåga att ta till sig kryddhet mat och den här serveringen är inget undantag. Fruktrikedomen lägger sig som en hinna kring det heta och inte bara dämpar, vinet lierar sig med maten och det blir som gjort för varandra! Krydda möter krydda och det blir giftermål; särskilt när zinfandelvinet dricks svalt blir mötet med chilin suveränt.

Vinet finner man på sitt närmsta Systembolag HÄR >>>