Carnuntum är en historisk vinregion men kanske okänd för den breda massan. Öster om Wien och mot den slovakiska gränsen vecklar den ut sig och det är blå druvsorter, främst blaufränkisch och zweigelt som blivit populära även om det också odlas gröna sorter såsom grüner veltliner, weissburgunder och chardonnay. Klimatet ger varma somrar och kalla vintrar och druvornas mognad regleras av närliggande Donau och Neusiedlersjön. Familjen Markowitsch som ägt vingårdar i regionen sedan 1750 har sitt fokus på rött och det är också ett sådant vi nu har i våra glas, en charmant pinot noir som lagrats ett år i ekfat.
Boxtoppen provar 2019 Markowitsch Classic Pinot Noir från Carnuntum i Österrike
Österrikisk pinot noir är på stark frammarsch och här får vi ett utmärk exemplar från Carnuntum, en region nära huvudstaden Wien och kanske mer känt för sina röda viner på den inhemska zweigelt. Här kopplas charmfaktorn på direkt vid första sniffen och solmogna jordgubbar inlindade i fatkryddiga toner följs upp av en torkad örtbukett, blodapelsin och undervegetation. Smaken visar upp fin fräschör, pigg apelsinaktig syra, silkigt försiktiga tanniner och röda bär som lindats in i fatnyanser. Kylt ner till 14 C så är det här ett klockrent val till sommarens grillade kyckling.
Boxtoppens betyg: Full pott, 5 av 5 poäng

Att kunna finna en pinot noir med denna kvalitet och för synnerligen human prislapp hör inte till vanligheterna, det vet alla som förälskat sig i denna svårodlade men ack så oemotståndliga druva.
Markowitsch finns i drygt 40 Systembolagsbutiker och till övriga kan du beställa vinet. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 6695 och kostar 119 kronor.