Högsta betyg till den provencalska rosévinsnyheten Marius Peyol!

Rosésäsongen förklaras härmed invigd och vi häller upp en nyhet från vinstilens främsta region – Provence. Marius Peyol har allt som vi uppskattar med en provencalsk rosé och det är ett vin som med sin ungdomliga och inbjudande karaktär gärna får agera följeslagare till vårens och sommarens fräscha sallader!


Idag är måttstocken för hur en rosé ska vara den från Provence. En provencalsk rosé har ett tämligen strikt regelverk att rätta sig efter; bland annat är tillsatsen av socker förbjuden och vinet måste understiga 4 gram socker per liter. Provence enorma framgång de senaste åren har givetvis resulterat i att konceptet kopieras runtom vinvärlden men originalet är ändå just originalet.

Systembolagsnyheten Marius Peyol sällar sig till den fina skaran av klassiska provencalska roséviner och det är en blend av druvor som vi har i glasen; mest grenache men även andra för regionen typiska druvsorter såsom syrah, carignan, cinsault och mourvèdre ingår.

Boxtoppens intryck av 2021 Marius Peyol från Côtes de Provence

Här får vi en purfärsk och ungdomligt energisk rosé med expressiv doft av blomaromatik, persika, röda bär men också lätt syrligt äpple och blodgrape. Smaken är uppfriskande stram med bärigt fruktdriv, saftig persika, grapefrukt och en kittlande fruktsyra som följer med i det behagligt torra och citrusfästande avslutet. Klassisk Provencerosé till sympatiskt pris!

Betyg: Högsta betyg – 5 av 5 poäng!

Marius Peyol är en nyhet i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 12,5%) har artikelnummer 56492 och kostar 119 kronor. Vinet beställer du till din önskade butik för uthämtning. Restsötman är blott 1,6 gram per liter vilket gör det till ett knastertorrt vin.

Till Marius Peyol HÄR >>>