Högsta betyg till kaliforniska Gnarly Head Old Vine Zinfandel!

Gnarly Head är inget nytt namn för vänner av fylliga röda utan producentens zinfandel har under flertalet år förgyllt många middagar med sin älskvärda ’Zin’ på såväl flaska som box. Nu är det årgång 2020 som gäller av zinfandelvinet som kommer från Lodi, druvans epicentrum i Kalifornien!


Lodi och zinfandel är mer eller mindre synonymt med varandra även om det odlas flera olika druvsorter i regionen cirka 100 kilometer öster om San Francisco. Zinfandel är också Kaliforniens signum när det kommer till en ”egen” druva även om dess ursprung må vara Europa och främst Kroatien men även södra Italien och sorten primitivo som har samma genetiska DNA-uppsättning som zinfandel. Däremot har den klon som växer i Kalifornien och har gjort så sedan 1800-talet utvecklat egna karaktärsdrag och anpassat sig till de givna förutsättningarna och geografin vilket har lett till att zinfandel har sin alldeles egna unika stil.

Gnarly Heads zinfandel hämtas från äldre vinrankor vilket innebär mellan 35 och 80 år gamla vinstockar. Sådana har ett mer utvecklat rotsystem vilket gör dem mer stresståliga men åldern innebär också färre druvklasar per ranka , något som du märker i vinet då koncentrationen ökar.

Boxtoppen provar kaliforniska 2020 Gnarly Head Old Vine Zinfandel

Gnarly Head bjuder på karaktäristiska zinfandeldrag med generöst hållen fruktighet där blåbär, björnbär och mörka jordgubbar lindas in i en yppigt solvarm doft med kryddiga undertoner samt viss fatkaraktär. Smaken är smeksam men ändå åt det fylligare hållet med mogen bärfrukt som håller sig på den torra sidan vilket låter tanninerna kika fram. Vaniljiga toner, blåbärssylt och en försiktig lakritsnyans ger ett stabilt och gott zinfandelvin med ursprungskaraktär och som avslutar kryddigt och med fin längd. Vänner av druvan kommer inte bli besvikna!

Boxtoppens betyg: Högsta betyg, 5 av 5 poäng!

Gnarly Head på box finns i cirka 90 Systembolagsbutiker. Vinet (3000 ml, 14,5%) har artikelnummer 6597 och kostar 269 kronor. Restsötman är 0,5 g/100 ml. Vinet gör sig till allt från höstens mustiga grytor till viltanrättningar där enbär gärna får ingå, ostdrypande hamburgare men också till klassiska svenska köttbaserade husmansrätter.

Till vinet HÄR >>>