Högsta betyg till Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore!

Produttori di Govone i Piemonte och dess 250 vinodlande medlemmar har etablerat sig som regionens största odlarkooperativ med mer än 300 hektar vinmark. Med mer än 60 års erfarenhet så har man byggt upp ett kunnande kring framför allt barbera och nebbiolo och det är den förstnämnda druvan som vi nu har i våra glas, nämligen 2019 Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore!


Luna di Mezzanotte betyder midnattsmåne på italienska och denna Superiore vi nu har i våra glas följer en mer strikt reglering i och med den högre klassificeringen som exempelvis kräver minst ett år i ekfat. Barbera är tillsammans med nebbiolo synonymt med Piemonte men då nebbiolovinerna oftare behöver tid på sig så är barbera tidigt njutbara och fantastiskt matvänliga i sin charmanta stil.

Luna di Mezzanotte från Produttori di Govone demonstrerar detta perfekt och inte minst är det fyndstämplade vinet som gjort för tomatbaserade rätter som bolognese och lasagne.

Boxtoppens intryck av 2019 Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore

I våra glas häller vi en uttrycksfull barbera som visar upp en violaromatisk doft med inslag även av bittermandel, inlagda körsbär, tjärpastill, tobak och fatrostade toner. Smaken drar åt det fatkryddiga hållet med mogna körsbär i fruktdriven och rättfram stil med viss rondör, smekande tanniner, uppbackande syra och örtigt avslut. Det är ett högst trivsamt och ursprungstypiskt vin som visar upp druvans karaktär.

Betyg: Full pott! 5 av 5 poäng.

Barbera är tomatsåsens bästa vän och det gör naturligtvis Luna di Mezzanotte till ett givet val när det serveras klassiska italienska rätter där tomaten har en viktig roll. Men även nu när grillen snart kommer fram så dricker du vinet med fördel till de ljusare köttdetaljerna och i stället för en sås – grilla tomater och servera därtill. Servera gärna vinet runt 16 C för än mer fräschör till maten.

Luna di Mezzanotte finner du i drygt 50 systembolagsbutiker och till övriga beställer du hem det utan extra kostnad. Vinet har artikelnummer 53290 och en flaska (750 ml, 14%) kostar 129 kronor. Vill du prova mer från producenten så är vårt tips att även beställa husets Luna di Mezzanotte Barolo (art.nr. 53288, 189 kr), ett vin som visar upp nebbiolodruvans storhet.

Till vinet HÄR >>>