Högsta betyg till nya årgången av Barolon Luna di Mezzanotte!

Barolo är utan tvekan Italiens mest berömda röda vin och uppskattas för sin unika stil där nebbiolodruvans markerade tanniner har en framträdande roll. Vinerna från Barolo i Piemonteregionen är oerhört populära och omtyckta i Sverige och det är lätt att förstå varför när man väl har provat det karaktärsfulla och väldoftande vinet. Barolon Luna di Mezzanotte gjorde entré på Systembolaget med årgång 2017 och fick högsta betyg av Boxtoppen. Nu har 2018 landat och det fortsätter på inslagen bana!


Barolo är ett vin som kräver tålamod. Tre år ska det lagras, varav minst ett år i fat, innan det får lanseras. Vinet får enkom göras på nebbiolodruvan som är känd för sin väldoft, tydliga tanninstruktur och lagringsförmåga. En Barolo kan utvecklas under många år och gör sig således väl i en vinsamling. Italiens största vin är däremot sällan billigt utan priserna drar snabbt i väg vilket hänger samman med en i sammanhanget förhållandevis liten produktion, efterfrågan och givetvis det faktum att det tar tid att producera en Barolo. Därför är det glädjande att finna Barolon Luna di Mezzanotte för under tvåhundringen!

Boxtoppen provar nya årgången 2018 av Barolon Luna di Mezzanotte

Luna di Mezzanotte är resultatet av samarbetet mellan den svenska importören och Produttori di Govone, ett kooperativ i Piemonte och som grundades redan i slutet av 1950-talet. 2017 var debutårgången och det vinet hyllades här på Boxtoppen. Nu har 2018 gjort entré och det är en mycket värdig uppföljare som får oss att behålla fyndstämpeln på denna Barolo! 2018 är en väldigt öppen och flirtig årgång med mognad i den rödbäriga frukten, relativt klassisk doft med tjärpastill, tobak och torkade rosor men också ett stänk lavendel samt kryddiga ekinslag. Smaken är onekligen den av nebbiolodruvan med rödbärig frukt men tanninernas mognad och välsvarvade textur samt syran som i årgången är något nertonad förstärker blott känslan av ett vin som man vill korka upp direkt. Uppvisar en fin örtig transparens och fräschör i det kryddigt långa avslutet.

Boxtoppens betyg: 5 av 5 poäng. Högsta betyg och ett fynd för priset!

Barolo dricker vi gärna när hösten och vintern står för dörren och långkokens tid och viltköttet är i fokus. Men faktum är att det är precis lika gott nu till sensommarens grill på fläsk eller fågel. Vill du servera det till en vegetarisk middag så är valet givet; världens godaste gratäng – melanzane alla parmigiana, auberginegratäng med mustig tomatsås och rikligt med parmesan.

Luna di Mezzanotte finns i cirka 50 Systembolagsbutiker och till övriga går det att beställa för uthämtning. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 53288 och kostar 189 kronor. Vinet är helt torrt med sin restsötma om 0,3 g/100 ml.

Till vinet HÄR >>>