Högsta betyg till Pedra Cancela från Portugal – ett rött fylligt vin till höstens middagar

Portugals druvflora är unik och med mer än 250 inhemska sorter så erbjuder landet ständigt nya upptäckter för oss nyfikna vinentusiaster. Men det finns såklart de druvor som är bättre än andra och den kanske absolut främsta är drottningen touriga nacional. Dess ursprung menas vara regionen Dão, en del av Portugal som producerar högklassiga viner ur granitrik jord och från högre belägna vinmarker. I våra glas, nyheten 2020 Pedra Cancela från Dão.


Dão, precis söder om portvinsdalen Douro, är hemtrakterna för drottningen bland de portugisiska blå druvsorterna, touriga nacional. Den är även en oerhört viktig beståndsdel i portvinerna där den står för kraft, arom och ryggrad. Ibland i ensamt majestät men frågan är om den ändå inte är som bäst när den får sällskap av andra, något som passar alfrocheiro preto väl – en druva som oftast ingår i blends och inte minst är den uppskattad för sin kraftiga pigmentering, något du kommer notera i vinet Pedra Cancela.

Hög höjd, vingårdarna är belägna mellan 400 och 800 meters höjd, granitrik jordmån och kyliga nätter ger Dão-vinerna sitt alldeles egna uttryck och när man arbetar med druvor som just touriga nacional så får man viner med kraft men även tack vare odlingsförutsättningarna saknas aldrig syran, något som blir tydligt i vinet vi nu provat.

Boxtoppen provar nyheten 2020 Pedra Cancela Castas Nativas från vinregionen Dão i Portugal

Här får vi en rätt klassisk Dão med mörka plommon, björnbär och slån i precis lagom dos solkysst karaktär, ett stänk viol och fuktiga toner som påminner om tobak och våt jord. Smaken är ren i sitt mörkt bäriga fruktdriv, pigg i syran och med tourigas stadiga tanniner som ryggrad. Slånkänslan är stark i vinet och mixar väl med de kryddiga tonerna även om just faten är oerhört diskreta i vinet. Violkänslan som är så typisk för touriga nacional är stark i avslutet och lämnar en med en fräsch gomkänsla. För dig som ännu väntar på att bekanta dig med fascinerande Dão så är detta en riktigt bra första bekantskap.

Boxtoppens bedömning: Högsta betyg, 5 av 5 poäng!

Pedra Cancela finna i drygt 230 Systembolagsbutiker. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 95714 och kostar 149 kronor. Trots sin ungdomliga charm och tillgänglighet redan nu så är det också ett vin som har lagringskapaciteten. Vi dricker det gärna nu, till sensommarens grill såsom iberico men även till höstens mustigare grytor, viltkött och smakrika hårdostar gör sig vinet förträffligt.

Till vinet HÄR >>>