Högsta betyg till sicilianska Moncaro Organic White!

Boxvinernas magnumflaska, 1,5-litersformatet, har verkligen sina förtjänster och inte minst är det en storlek som uppmuntrar till bättre innehåll. Det märks, återigen, när Boxtoppen provar den nya årgången av Moncaros ekologiska vita från Sicilien – en perfekt liten box innehållandes ett charmant och personligt vin!


Fyra klassiska italienska druvor finner vi i denna ekologiska vita från Sicilien. Cataratto, zibibbo, grillo och grecanico. Den förstnämnda är öns mest odlade gröna medan zibibbo, också känd som muscat d’Alexandrie, är den som sätter tonen i vinet med sina aromatiska nyanser tillsammans med grillo som har ett släktskap med nämnda druva. Grecanico känner vi från klassiska Soave där den går under namnet garganega.

Boxtoppen provar 2020 Moncaro Organic White från Sicilien

I den nya årgången av Moncaros ekologiska vita från Sicilien får vi ett aromatiskt och kryddigt vitt med blomsmäktande vindar, solmogen citrus- och mandarinfrukt, persika och honungsmelon i en skönt ungdomlig tappning där fräschören är central. Smaken blir på ett sätt aningen kontrasterande från den aromatiska doftprofilen och i stället får vi ett vin med stram uppbyggnad, citrusspänstig syra i fruktig och aptitretande torr stil med örtigt avslut. Återigen en otroligt stabil ekologisk premiumbox från Moncaro i det utmärkta 1,5-litersformatet.

Betyg: Full pott – 5 av 5 poäng

Moncaro Organic White återfinns i mer än 250 av Systembolagets butiker och till övriga går det att beställa vinet utan extra kostnad. Boxen (1500 ml, 13%) har artikelnummer 6648 och kostar 139 kronor. Vinet har en sötma på 0,5 g/100 ml.

Till vinet HÄR >>>