Högt betyg till boxnyheten Luigi di Grasso Piemonte Barbera

Luigi di Grasso-serien är ett omtyckt varumärke som tagits fram av den svenska importören tillsammans med en kvalitetsproducent i Piemonte. Vinerna spänner från ett spännande mousserande från Alta Langa till regionens och Italiens mest omtalade vin, Barolo. Nu lanseras även en barbera i lådvinsformat, druvan som är Piemontes arbetshäst och givna val till ett otal klassiska rätter från området. Boxtoppen har provat nyheten och utdelar högt betyg!


Idag får barbera alltmer uppmärksamhet i Piemonte, odlas i vingårdar som förr endast var reserverade för nebbiolo, och resultaten har inte låtit vänta på sig. Men mest av allt så är barbera en av de mest vinvänliga druvorna vi känner och framför allt så gör den anspråk på att vara det givna valet när det serveras tomatbaserade rätter, gärna långkokta och mustiga sådana.

Boxtoppen provar 2021 Luigi di Grasso Piemonte Barbera

I den charmanta boxnyheten Luigi di Grasso Barbera får vi ett ungt och piggt rödbärigt uttryck med körsbär, mörka hallon, blomörtighet, söt lakrits och ett stänk pepprig kryddighet. Smaken är klassisk för druvan med generös rödbärig fruktighet, silkiga tanniner och en pigg syra som balanserar. Örtiga toner, plommon och diskret citrusfrukt följer med i det torra och strama avslutet. Ett gott vin helt enkelt.

Boxtoppens betyg: 4,5 av 5 poäng

Här har vi ett vin som förgyller de klassiska italienska rätterna som lasagne, långkokt ragu bolognese och även till pizzan. Boxtoppens redaktionskök har även provat vinet till en ört- & vitlöksspäckad karré serverad med en ratatouille, en mycket lyckad matchning.

di Grasso-boxen är en nyhet som precis lanserats i Systembolagets beställningssortiment. Boxen (3000 ml, 13%) har artikelnummer 58433 och kostar 269 kronor. Restsötman är 0,4 g/100 ml vilket innebär ett helt torrt vin.

Till Luigi di Grasso på Systembolaget HÄR >>>