Högt betyg till charmanta australiensiska Hope Pinot Grigio!

Vem älskar inte en pinot grigio! Druvan och inte minst de italienska varianterna, blev vansinnigt populär för drygt 30 år sedan och en hel vinvärld förälskade sig i den okomplicerade och rättframma stilen. Australiensarna hängde med och idag är det en av landets mest älskade sorter, något som fint exemplifieras av vinet Hope Pinot Grigio, ett charmant och härligt fruktdrivet torrt vitt som nyligen introducerades i Systembolagets fasta sortiment.


Pinot grigio, eller pinot gris som vi känner den från Frankrike och framför allt vinregionen Alsace, är högst sannolikt en mutation av den nobla blå druvan pinot noir. Druvan har en lång historik i Frankrike och har odlats i närmare tusen år. Dess popularitet världen över väcktes med de fruktiga italienska pinot grigio-uttrycken. I Australien har den varit med sedan första hälften av 1800-talet men det är först i modern tid som den börjat odlas alltmer intensivt och idag hör den till många australiensares favorit. Ett utmärkt exempel på druvans succé i Australien visar producenten Trentham Estate upp i septembernyheten Hope Pinot Grigio.

Boxtoppen provar 2021 Hope Pinot Grigio från Australien

Här bjuds det charmant australiensisk pinot grigio i högst lättgillad fruktdriven stil och som bjuder på druvans klassiska aromatik med solmogna gråpäron, persika och rosa grapefrukt samt ett stänk tropisk fruktighet. Smaken är stenfruktigt generös med frisk citrusspänst, druvans något nertonade syra och fin mognad i frukten trots ett heltorrt vin. Avslutar rent, lätt kryddigt och med viss längd. Ett gott vin på en älskad druva!

Boxtoppens betyg: 4 av 5 poäng

Vi dricker vinet på egen hand som välkomstdryck, till charktallriken, buffébordet men lika gärna till asiatiskt inspirerade fisk- och skaldjursrätter med chili- och ingefärssting.

Hope Pinot Grigio lanserades som en nyhet i Systembolagets fasta sortiment under september och finns i cirka 220 butiker. Till övriga kan den beställas utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 12%) har artikelnummer 2682 och kostar 119 kronor. Med en naturlig restsötma på 0,3 g/100 ml så klassas vinet som helt torrt.

Till Hope Pinot Grigio HÄR >>>

Intresserad av mer läsning från Hope, se följande;

Högt betyg till sydafrikanska boxvinet Hope Grand Reserve! >>

Hope Shiraz Reserve – ett vin att servera till höstens vilträtter! >>

Porchetta, polenta, rucola & sydafrikanskt rött >>

Saffransrisotto, pancetta, skogschampinjoner & australiensisk shiraz-charm >>