Högt betyg till sydafrikanska Drostdy-Hof Chardonnay Viognier!

Sydafrikanska Drostdy-Hofs olika boxviner har gått från klarhet till klarhet de senaste åren och idag ligger fokus på en ren fruktighet med pigg syra. Det är torra vita viner, inte minst den senaste årgången av blenden mellan chardonnay och aromatiska viognier visar detta med besked och det är ett vin som inte gör oss besvikna!


Chardonnay hör till de mest välkända druvsorterna medan viognier är det måhända färre som känner till. För blott fem decennier sedan var den snudd på väg att suddas bort från vinkartan men en handfull entusiaster i Rhônedalen och inte minst den lilla appellationen Condrieu räddade kvar viognier. Den kan vara tuff att odla och hör inte till de lättaste men när man lyckas så bjuder viognier på en närmast oslagbar parfym och det är därför vi nu ser den i allt större utsträckning utanför Frankrike och Rhône. Inte minst i Sydafrika då!

Boxtoppen provar 2020 Drostdy-Hof Chardonnay Viognier

En ny årgång har gjort sin entré och det är en bra sådan där bägge druvor får säga sitt i såväl doft som smak. Vinets päron- och äppelnyans samt citrusfräschör är typiskt chardonnay medan viognier står för det aromatiska och inslaget av persika. Den solmogna melontonen är den däremot helt ansvarig för. Smaken visar upp sydafrikansk generositet men ändå i en rätt stram stil där citrusnyanserna och den fina syran skänker vinet den nödvändiga strukturen.  Stenfruktigt och torrt avslut med bra längd gör detta till en riktigt mångsidigt sommarvin!

Betyg: 4,5 av 5 p

Boxtoppen har matchat vinet till vårt köks egna provlagningar och inte minst en rödbetssallad med stekt getost rullad i solrosfrön och på en bädd av gröna blad samt rödlök, var en strålande kombination!

Drostdy-Hofs Chardonnay Viognier kostar 219 kronor och boxen (3000 ml, 13%) har artikelnummer 15558. Drostdy-Hof är helt torrt och har en sockerhalt om 4 gram/liter. Vinet finns i drygt 120 Systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan extra kostnad.

Till Systembolaget HÄR >>>