Hope Shiraz Reserve – ett vin att servera till höstens vilträtter!

Syrah, eller shiraz som den kallas i Australien, hör till våra favoritdruvor när höst- och vintermörker väntar. Inte minst är det en druva som gör sig förträffligt till vilträtter tack vare sin fint kryddiga karaktär. I våra glas; den charmanta och härligt generösa Hope Shiraz Reserve från Australien!


Hope kommer från South Eastern Australia som omfattar flera vinregioner i landet såsom Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmanien och South Australia. Det är klassiska regioner i landet, där allt en gång i tiden startade för vinnäringen och bland de druvsorter som varit med längst är just shiraz, eller syrah som den heter i sitt ursprungsområde Rhône i södra Frankrike. Hope domineras av just shiraz men innehåller även mindre mängder av petit verdot och en skvätt viognier, en grön druva som man traditionellt tillsatt i just Rhôneviner, något som ger ett aromatiskt lyft till vinerna.

Boxtoppen provar 2020 Hope Shiraz Reserve från Australien

Inbjudande shiraz i karaktäristisk australiensisk stil med pepprigt kryddiga toner, lagerblad och salami som möter aromatiska bärtoner i form av björnbär, hallon och körsbär samt diskret fatkaraktär. Smaken är generös men ändå stram i det bärfruktiga och med följsamma tanniner, pigg syra och fin lavendelkryddighet i avslutet. En klassisk shiraz i snyggt utförande.

Boxtoppens betyg: 4 av 5 poäng

Ett vin som gjort för viltkött och som kommer älska allt från den enbärsdoftande älggrytan till den ostdrypande hamburgaren.

Hope Shiraz Reserve finns i de flesta Systembolagsbutiker. Flaskan (750 ml, 14,5%) har artikelnummer 6894 och kostar 95 kronor. Restsötman är mindre än 0,3 g/100 ml vilket innebär ett helt torrt vin.

Till Hope HÄR >>>