Il Barone – Amaronenyhet på litersflaska!

Valpolicella hör till vinvärldens mest uppskattade vinregioner och naturligtvis kan områdets ikonvin Amarone ta åt sig en hel del av äran. I den omtyckta Il Barone-serien ser vi nu en nyhet i litersflaska och den är fylld med regionens stolthet Amarone della Valpolicella. Boxtoppen har provat!


Hela tre år på fat har Il Barone lagrats efter att druvorna först genomgått den traditionella torkningsprocessen där bärens essens koncentreras och lägger grunden för Amaronevinets unika fyllighet och kraft. Själva torkningsprocessen varar ofta uppåt 100 dagar och det är med andra ord ett vin som inte stressas fram utan får mogna långsamt.

Boxtoppen provar 2017 Il Barone Amarone della Valpolicella

Il Barones tre år på fat visar sig i den stora doften där starkvinsliknande toner av mörka körsbär,  örter, kakao, violpastill, lavendel och russin möts. Smaken visar upp en torr Amarone med viss bitterhet, kärnkärva drag, tobak, mörk choklad, torkade plommon, russin och körsbär i en kryddig och eldig stil. Visst motstånd finns i tanninerna men vinet upplevs ändå som fullt tillgängligt och redo för konsumtion redan idag.

4 av 5 poäng

Den torrare stilen skvallrar om att vi har att göra med en Amarone som lär fungera strålande till flertalet klassiska italienska maträtter men om du hör till kategorin som föredrar denna italienska ikon till ostar så har du ett fint möte att se fram emot!

Amaronevinet Il Barone har artikelnummer 51026 och en flaska (1000 ml, 15%) kostar 199 kronor. Du beställer det hem till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Systembolaget >>>