Inspiration: Ribs ”sydamerika” och cabernet från Chile

Livets Godas Vinet och Maten redaktionen har satt på höstförklädet och inspirerar med nya mat- och dryckeskombinationer för att förgylla och inspirera i höstmörkret. Här bjuder man på detta goda giftermål där Ribs ”sydamerika”, bourbonsås, lök och potatis möter Montes Alphas 2015 Cabernet Sauvignon.

2015 Montes Alpha Cabernet Sauvignon
Art.nr 78686, 149 kr, 750 ml

VINET
En klar och ursprungstydlig svartvinbärsfrukt med körsbärshäng sätter tonen och sällskapar med inslag av mynta, rostade kaffebönor, tobak, ceder och Valrhona-choklad. Det blåser örtsjälkiga och solmogna vindar i frukten, fräscha och ungdomliga sådana ska påpekas! Ett vin som spontant känns väldigt matvänligt, vilket också visar sig när vi börjar leka i köket…

TILL MATEN
Ribsens karamelliserade glaze bjuder på en markant, men passande, sötma, vilket plockar fram en rondör i vinet där Alphans ungdomligt stramare toner från det mineraliska och vegetala ger plats till frukten som får sjunga ut i en snyggt solostick med maten som det perfekta kompbandet. Det blir ett tydligt exempel på när ”laget blir större än jaget”. Båda parter blommar ut med varandra. Vi njuter, frodas och när alla tallrikar och buteljer är tomma sitter vi med en ren och fräsch känsla, funderandes på att börja om igen…

Vinet finner du på Systembolaget här >>


Ribs ”sydamerika” med bourbonsås, lök och potatis

RIBS
Ca 2 kg Spare Ribs (tunna revbensspjäll)

BOURBONSÅS
50 ml bra bourbon
25 ml rött vin
100 ml japansk soja
0,5 dl brunt socker
4 msk honung
2 tsk fint hackad ingefära

CAJUNKRYDDA
2 msk paprikapulver
2 msk vitlökspulver
2 msk torkad oregano
2 msk torkad timjan
1 msk lökpulver
1 msk cayennepeppar
0,5 msk mald svartpeppar
0,5 msk chiliflakes
0,5 tsk spiskummin
1 tsk strösalt

TILLBEHÖR
8 st potatisar
2 st gula lökar

Så gör du:

BOURBONSÅS
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka försiktigt ca 5 min medan du rör om ordentligt. Låt sedan såsen stå och dra sig ca 10 minuter eller gärna mer.

RIBSEN
Skölj ribsen och gnid in dom med cajunblandningen. Pensla sedan med ett tunt lager av bourbonsåsen och baka i ugnen på 175 grader ca 2 timmar under ett lock av aluminumfolie.

POTATIS OCH LÖK
Hacka löken grovt och dela potatisarna i två delar och lägg dem på en plåt. Ringla olivolja över och krydda med timjan och flingsalt. Baka i ugnen tillsammans med ribsen den sista timmen.

TIPS: Höj värmen till 225 grader och grilla allt lite extra ca 10 minuter för den sista fina färgen.

SERVERING
Servera hela racket med ribs på ett fat och ös elegant på med såsen. Servera med potatisen och löken.