Inycon – karaktärsfull siciliansk & ekologisk appassimento från respekterad producent

Den historiskt viktiga metoden med att torka druvor för att skänka vinet en fylligare karaktär känner vi väl till vid det här laget. Kanske främst i och med vinerna från norra Italien men nu har vi ett riktigt fint ekologiskt exemplar från Sicilien i våra glas och på två högintressanta druvor. Vinet i fokus; 2020 Inycon Appassimento!


Producenten Cantine Settesoli finner vi på Sicilien västkust och det är ett av Europas största vinkooperativ. Med storleken och över 6,000 hektar vingårdar så har man tagit sin roll på stort allvar och hör till öns stora förespråkare av hållbar odling och minimalt bruk av bekämpningsmedel. Settesoli har även sin egen solenergianläggning och numera också biogasanläggning som möjliggör att vineriet drivs av egen el och värme.

Cantine Settesoli har i Sverige gjort sig kända med de populära Inycon-vinerna och det är just ett av dessa som vi nu har i våra glas; 2-litersboxen Inycon Appassimento på druvorna aglianico och perricone!

Boxtoppen provar 2020 Inycon Appassimento

Vi har ett sicilianskt rött på appassimento-metoden i våra glas och det är en något annorlunda druvkombination. Inycon består av lika delar aglianico och perricone där den förstnämnda främst satt sin prägel på vinerna från de syditalienska regionerna Kampanien, Basilicata och Puglia. Kraftfull och med tydlig tanninstruktur är aglianicos karaktärsdrag och druvan är känd för sina långlivade viner. Perricone är en västsiciliansk angelägenhet och även den bjuder på fyllighet och tanniner och tillsammans formar de här ett appassimento-vin med stor doft av mörka plommon, körsbär, torkade frukter, kryddor och en touch av lakritsrot. Smakprofilen visar upp en fyllig gomkänsla med vinstilens lilla sötma som dock får fint mothugg, här i form av bra tryck i tanninerna och mörkbärig fräschör i frukten. De torkade inslagen återfinns även i smaken och avslutet är kryddigt, drar mot det torra och visar upp en fräsch tanninkänsla.

Betyg: 4 av 5 poäng

Ett vin som lämpar sig till en hel del; till ört- och vitlökskryddat karré på grillen, hårdostar med saltkristaller eller varför inte till en charkuterier med smakrika salamis.

Det ekologiska Inycon Appassimento i årgång 2020 återfinns i Systembolagets beställningssortiment och boxen (2000 ml, 13,5%) har artikelnummer 55048 samt kostar 200 kronor.

Till Inycon HÄR >>>