Italiensk superfyndstrio i topp!

Ekologiska 2013 Bianchi Montepulciano d’Abruzzo etta bland röda flaskviner under 70 kr. På de tre första platserna har vi bara italienska superfynd – en nykomling, och två viner som har fått flytta upp.


Umani_Ronchi_Bianchi_Montepulciano_DAbruzzo_7126 litenlitenPrisändringarna på Systembolaget har ruskat om rejält på listan för de bästa röda flaskviner för max 70 kr. Nu uppdaterar vi för tredje gången.

På första plats har vi en nykomling: Ekologiska 2013 Bianchi Montepulciano d’Abruzzo från den italienska producenten Umani Ronchi. Umanic Ronchi är ett vinhus grundad 1955 med 250 hektar mark i såväl Marche och Abruzzerna, vid Adriatiska havet, och tillverkar viner i prisklasser upp till ungefär 500 kr per flaska. För 68 kr kan man köpa denna Montepulciano d’Abruzzo, ett runt och bussigt vin med inslag av bland annat körsbär och hallon. Ett rött vin som funkar bra till det mesta italienskt – varför inte en pasta carbonara?

På andra plats hittar vi 2013 Mauro Primitivo Alberello från Nordic Sea Winery. Vinet lanserades på Systembolaget redan i juni 2000 och finns sedan många år på både box och flaska. I mitt tycke är Mauro ett av Systembolagets säkraste köp – mina betyg brukar pendla mellan fynd och superfynd. 2013 är ett klockrent superfynd. Vinet passar utmärkt bra till mustiga grytor.

Sista pallplatsen, nummer tre, tar 2013 Casa Vinironia Palloncino Aglianico från Megale Hellas. Det är ett trevligt matvin med modern och aromatisk frukt – varför inte till en pastarätt med svamp?

På plats fem och sex har vi också nykomlingar: Runda, solmogna 2013 JP Chenet Cabernet-Syrah, från JP Chenet, på femte plats och mörka 2013 Robertson Shiraz Mourvèdre Viognier, från sydafrikanska Robertson Winery.

Övriga nykomlingar på tio i topp är sydafrikanska 2013 Chill Out Deep and Warm och italienska 2013 Pasqua Bardolino.

>>Till listan