Italienska köttbullar i fänkålskryddig tomatsås, argentinsk malbec i glasen

Det finns sannolikt lika många varianter på italienska köttbullar som det finns italienare. Det blir lätt så med klassiska serveringar som älskas av en hel värld. Men även om ingredienserna i köttbullen spelar stor roll så sitter mycket av hemligheten i en bra tomatsås, och att inte stressa den. Vi lagar våra köttbullar på kalvfärs mixat med fläskfärs och hackat rimmat stekfläsk för extra saftighet och textur. Till anrättningen blir det en boxnyhet från Argentina, Buco Nero som fått högsta betyg av Boxtoppen!


Recept – serverar 6 personer

Ingredienser

Köttbullarna
1 kg kalvfärs & fläskfärs, 500 gram av varje
250 gram rimmat stekfläsk
2 ägg
Innanmätet av en ljus fralla
Bladpersilja
Salt, svartpeppar

Tomatsåsen
2 burkar tomater, gärna av bättre kvalitet
1 dl rött vin
Ett par färska tomater
2 msk tomatpuré
1 gul lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
3 selleristjälkar
1 dl grädde
1 chili, gärna med lite krydda
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk torkad oregano
1 msk kapris
Bladpersilja
Salt, svartpeppar, olivolja

Gör så här

Börja med att förbereda såsen genom att finhacka morot, lök, vitlök och stjälkselleri. Har du fått tag på en selleri med blast kvar så hacka gärna med några blad. Fräs upp i generöst med olivolja men bränn inte. Låt gå i pannan några minuter innan du tillsätter tomatpuré, rör runt och låter steka vidare en liten stund. Tillsätt finhackad chili, salt och peppar. När röran börjar få lite mörkare nyanser, dock inte bränd, så häller du i vinet, burktomaterna, de hackade färska tomaterna och grädden. Hacka även ner en näve bladpersilja och strö över oreganon. Låt puttra.

Skär av svålet från det rimmade stekfläsket. Finhacka så gott det går men det gör inget om det finns lite mindre bitar med. Ta inte bort fett för det blir viktigt i köttbullarna. Blanda färs med fläsket, knäck ner ägg och mixa ner innanmätet av frallan. Krydda med salt och peppar men tänk på att sälta redan finns i det rimmade. Tillsätt även hackad bladpersilja.

Forma köttbullar i handflatan, italienska får gärna vara större än våra egna. När du rullat alla så lägger du dem försiktigt i stekpannan med den puttrande tomatsåsen och lägger på lock. Kör på låg värme så att de nätt och jämnt sjuder i uppåt 45 minuter. Rör försiktigt om vid enstaka tillfällen och först när köttbullarna stelnat till. Lägg i kapris i såsen när det återstår drygt fem minuter av tillagningen.

Gott till är spaghetti, mixa gärna ner några matskedar av den färdiga såsen i pastan innan servering och servera såklart riven parmesan till anrättningen.

2021 Buco Nero, Mendoza, Argentina

Artikel 57711, 3000 ml, 13%, 249 kr, sötma 0,6 g/100 ml, 5 av 5 poäng
Buco Nero fångar fint malbecs generösa karaktär där svarta plommon, körsbär och lätt violblommiga toner gifter sig med fatkryddiga toner såsom mjölkchoklad, vanilj och kaffe. Smaken är harmoniskt smeksam i en fruktigt generös stil som drar mot det fylliga hållet utan att bli tungt samtidigt som syran är frisk och tanninerna bjuder på lagom dos motstånd. Fatkryddigt avslut som dröjer sig kvar.

Matchningen
Tomatsåsen leder vägen här och efter att ha puttrat först på egen hand och sedan med köttet så har den blivit härligt fyllig och sprängfylld med komplexa smaker. Och köttbullarna är saftiga och även de smakrika vilket passar malbec-vinet lysande som står upp galant mot de många intrycken och bidrar till helhetskänslan. Inte minst den fina frukten i vinet matchar rättens sälta som toppas med den färskrivna parmesanosten på toppen.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>