Italienskinspirerade enchiladas & urläcker Soave i glasen!

Tacosfredag står nog på många familjers repertoar när helgen ska inledas. Vi släpper inte helt på den traditionen men kompletterar gärna bordet med dessa italienskinspirerade enchiladas som förfinar fredagskvällen utan att kräva särskilt mycket tid i köket. Dessutom är de suveräna tillsammans med Soave och i våra glas har vi hällt en av Systembolagets bästa vita boxar – Corte Giacobbe!


Recept
4-5 personer
Ingredienser
800 gram kycklingkött, vi mixade filé med kycklingfärs, hälften vardera
Tortillas, 10-12 stycken
200 gram ost, vi valde mozzarella, parmesan och Västerbotten
1 burk konserverade bättre tomater, gärna körsbärstomater som är sötare
1 röd paprika
1 gul lök
1 msk lökpulver
1 msk paprikapulver
1 msk tomatpuré
Chiliflakes, 1/2 tsk eller efter smak
10 cl vitt vin, gärna samma som ska drickas
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
Färsk spenat
olivolja, salt, svartpeppar

Så här gör du
Hacka gul lök och vitlök. Fräs genomskinligt i olivolja. Rör ner tomatpurén och chilin och låt fräsa en stund men inte brännas vid. Häll på vitt vin och låt puttra en stund så att vinet reduceras en aning, innan du adderar tomaterna. Ringla lite extra olivolja över och salta och peppra. Låt tomatsåsen puttra försiktigt under lock medan du gör annat, den blir god på bara en halvtimme. Vill du kan du även förbereda såsen redan en kväll eller två innan. Stavmixa såsen så att löken blir slät. Smaka av så att du har fin sälta i såsen som ska vara mild och fint tomatsöt. Vill du ha en fylligare smak så skippa saltet och addera hönsbuljong istället.

Skiva kycklingfilé i rätt tunna skivor, salta och peppra. Börja med att steka upp kycklingfärsen som du kryddar med lökpulvret, paprikapulvret och salt samt svartpeppar. Stek i olivolja och snåla inte. När färsen är klar, det behövs inte så många minuter, så fortsätt med filén. Salt och peppar. Stek inte för länge då de ändå ska gå varma i ugnen sedan. Sätt ugnen på 175 C.

Lägg upp tortillabröd, fyll med lagom dos kycklingfärs och filé, ringla lite tomatsås över, lägg någon bit mozzarella och riv lite Västerbottenost. Vi lade även dit några spenatblad samt en paprikastav. Rulla ihop tortillan och lägg med skarven nedåt i en större ugnsform som du haft lite olivolja i. Fortsätt så tills allt kött är slut men se till att spara hälften av tomatsåsen. Denna lägger du nämligen på toppen av dina enchiladas och smetar ut så den täcker alla.

Avsluta med att riva över rikligt med parmesan och lite Västerbotten. Gratinera i ugnen tills du har en vackert gyllene yta, cirka 20 minuter. Vi släpper inte helt det mexikanska utan serverar våra enchiladas med färsk koriander på toppen!

Vinet

2019 Corte Giacobbe Soave, Italien

art.nr. 6457, 2000 ml, 12,5%, 249 kr, 5 av 5 p i betyg
En ny årgång har landat av producenten Dal Ceros urläckra Soave, Corte Giacobbe. Med 2019 blir det stramare och mer citrusspänstigt men även melon, gröna mandlar, persika och blommiga nyanser kikar fram i den rena och ungdomligt energiska doften. Smaken har en skönt syrlig och aptitretande approach med äppelskal, citrus, mandelkubb och persika i en torr, stram stil där en diskret örtighet tillsammans med omogen lime noteras i det fräscha avslutet. En vitvinsbox som placerar sig bland de bästa på Systembolaget.

Maten & vinet
Italienska viner & tomatbaserade såser är bara så gott och med Soave i glasen så blir det inget undantag från den regeln. Faktum är att vinets fruktighet upplevs rundare med tomaten och det lätt örtiga i rätten gifter sig strålande med vinets smaker. Helhetskänslan som våra italienskinspirerade enchiladas lämnar tillsammans med Corte Giacobbe är härligt fräsch och vinet hanterar ost, krydda och syra mästerligt. En kombination vi gärna återvänder till!

Vinet finner du på Systembolaget HÄR >>>