Jacob’s Creek ny trea bland röda premium

Det börjar röra på sig i toppen av listan för röda premiumboxar med en alldeles ny bronsmedaljör.


jacob´s creek reserve shiraz 6467 låg copyRöda premiumboxar, det vill säga röda viner på box som omräknat till trelitersboxar kostar 250 kronor eller mer är ett litet, men mycket intressant segment i Systembolagets stora sortiment. De är inte så många, men betydligt fler än motsvarande vita.

Uppdateringen i juni bjuder på en hel del omkastningar i listan – men på första plats tronar, liksom under det senaste dryga halvåret McManis Petite Sirah från amerikanska från McManis Family Vineyards. Vinet är inte bara bäst i klassen – det är också enda superfyndet på listan. Nästan lika stadig prenumerant på andraplatsen är Belleruche Côtes-du-Rhône från den välkända producenten Chapoutier, nu med nya årgången 2013. Ny på Systembolaget, ny på listan och ny tre är 2013 Jacob’s Creek Barossa Reserve Shiraz, en typisk australisk shiraz med fina eukalyptustoner, som kommer i enochenhalvlitersbox.

Flera av vinerna har bytt årgång och nästan alla är omprovade med nya tappningar. Den andra nykomlingen på listan är 2013 Roodeberg från sydafrikanska KWV på plats nummer nio. Totalt innehåller listan 15 viner, som förutom superfyndet från McManis nästan alla är fynd.

>>Till listan