Jägarens kyckling & sydafrikansk shiraz värmer i vinterkylan!

Pollo alla Cacciatora hör till Italiens mest välkända rätter och beroende på vart du är i landet så ändras receptet. I norra Italien är det oftast vitt vin som bas i såsen medan de södra delarna föredrar rött. Vissa använder kanin istället för kyckling och så blir rätten såklart hetare om du beger dig söderut. När vi nu matchar denna suveräna och samtidigt lättlagade favoriträtt med den skönt kryddiga Foot of Africa Shiraz så håller vi oss till den toskanska varianten av receptet som du finner nedan. Ljuvligt gott blir det!


Recept

Ingredienser för 4 personer

1 hel kyckling
2-3 kvistar färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 citron, skal och saft
2 msk tomatpuré
1,5 dl vitt torrt vin
2 sardeller, urbenade
1 dl oliver
2 msk kapris
Soltorkade tomater
Bladpersilja
Olivolja, salt, svartpeppar

Servera till

Papardelle all’ uovo, vi valde ICA Selection
Parmesan

Så här gör du

Stycka kycklingen i fyra delar. Ta bladen från ett par rosmarinkvistar och stöt tillsammans med vitlöken och svartpepparkorn. Häll olivolja i massan, riv i skalet från citronen och salta. Gnid in kycklinglåren i massan och låt vila i rumstemperatur dryga halvtimmen.

Hetta upp generöst med olivolja i pannan och stek kycklingen så att skinnet blir knaprigt och gyllene. Salta lite extra. Under tiden så rör du samman saften från den pressade citronen med tomatpurén och vinet. Häll mixen över kycklingdelarna och låt puttra under lock runt 20 minuter. Därefter lägger du i sardellerna som du mosat, kaprisen och oliverna och låter det hela sjuda ytterligare drygt fem minuter. När färdigt så rör du ner en generös mängd bladpersilja och saltar och pepprar efter behag.

Gott till är en bredare bandpasta som fångar upp den fina såsen från kycklingen när du lägger upp. Riven parmesan fulländar som alltid.

Vinet

2019 Foot of Africa Shiraz

art.nr. 2001, 3000 ml, 13,5%, 229 kr, betyg 4 av 5 poäng
I våra glas så har vi en högst ursprungstypisk och charmerande sydafrikansk shiraz med gott om druvtypicitet där björnbär, bacon och rökiga undertoner får sällskap av torkade örter, kryddor och en lätt blommig aromatik från de få procent av den gröna viognierdruvan som ingår i blenden. Smaken smeker med mogen mörk bärfruktighet, viss fatkrydda samt silkiga tanniner och hintar en viss rondör i den rätt fylliga profilen. Foot of Africa Shiraz är ett ytterst pålitligt vin!

Till maten
Rättens markerade örtighet snappas omgående upp av shirazdruvan och den sälta som finns i den vinösa och syrliga såsen älskas av vinets fruktgenerositet. Kontrasterna mellan sötma och sälta är urläckert i denna matchning och den smakrika rätten är på precis rätt nivå för Foot of Africa Shiraz fyllighet. Så gott!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>