Jamie Oliver-inspirerad Bjärekyckling med harissa & färsk mynta

Ibland är det enklaste det mest geniala och den här rätten som inspirerats av Jamie Oliver genom att arbeta med endast ett fåtal ingredienser, bevisar just den tesen. Den kryddheta harissan och den generösa mängden färsk mynta väcker det nordafrikanska i rätten och tillsammans med Bjäres högklassiga kyckling så blir det en suverän matchning tillsammans med en läskande halvtorr riesling!

Det här behöver du till 4 personer
Ingredienser
1 Hel färsk kyckling, ca 1,5 kg
1 kruka färsk mynta
2 rödlökar
3 stora paprikor (gärna olika färger)
4-5 potatis
5 matskedar Harissa, vi väljer Sevan som är lagom het
2 matskedar rödvinsvinäger
Salt, svartpeppar, olivolja

Så gör du

På en plåt blandar du rödlöken som du skalar och delar på fyra vartefter du separerar lökens ”bladlager”. Dela paprikan isär snabbt och lite sådär småslarvigt med händerna. Tärna potatisen. Klicka över 4-5 rediga matskedar Harissa, salt, peppar och rödvinsvinägern. Plocka av myntabladen från en kruka men spar ett par stjälkar för dekoration. Häll över olivolja och blanda ihop allt.

Snitta upp kycklingen vid ryggen och knåda in marinaden från grönsakerna i kycklingen . Placera den sedan i mitten av plåten med grönsakerna runt om. Salta kycklingen extra. Låt gå i varmluftsugn på 180 grader ca 75 minuter eller beroende på kycklingens storlek. Vätskan som bildats kan du hälla av och ha som extra sås. Den är gudomlig och ett gott levainbröd fulländar till. Servera rätten med lite extra färskhackad mynta.

Vinet

2018 Relax Riesling, Rheinhessen, Schmitt Söhne
(artikel 7230, 75 cl, 8,5%, 65 kr, 4 p)
Okomplicerat, lättdrucket och framförallt gott i sin enkla och rättframma stil. Här kikar saftiga stenfrukter fram tillsammans med tydlig örtighet, vinbärsblad och honung. Smaken är ungdomlig och lätt med frisk syra som bäddar in såväl sötman som fruktigheten och allt avslutas i läskande stil.

Till maten
Hur släcker du hetta bäst om du vill dricka vin till maten? Med halvtorr tysk riesling såklart! Harissans styrka är sådär härligt smygande men rieslingen fixar detta och blir till och med ett snäpp vassare till maten. En klockren kombination!

Vinet finner man på Systembolaget här >>>