Jill Johnson lanserar Nashville Stories Piemonte Bianco!

Jill Johnson är för den stora skaran känd för sin musikkarriär där countrysången har en central plats. Men vid sidan om har hon påbörjat en utbildning till sommelier och viljan att fördjupa sina kunskaper om dryck bottnar i en passion för mat och dryck som tidigare bland annat resulterat i två kokböcker. Nu lanseras det tredje vinet i Nashville Stories-serien och det är ett vitt vin från klassiska Piemonte-regionen. Boxtoppen har provat!


Boxtoppen provar 2020 Nashville Stories Piemonte Bianco

Även om Jill Johnson är mycket Nashville och USA över lag, fel vore väl annars med den countrystämma som hon har, så är det glädjande med denna utbrytare som tar oss till Piemonte och druvkvartetten cortese, moscato, chardonnay och sauvignon blanc där de två första är lokalt förankrade sedan lång tid tillbaka. Men även de mer internationellt gångbara chardonnay och sauvignon blanc har faktiskt en historik i Piemonte i norra Italien och när de fyra möts i denna blend så blir det ungdomligt aromatiskt med blommiga nyanser, päron och diskret örtiga toner i bakgrunden. Det som fascinerar mest är att det kvittar hur få procent moscato du än har i ett vin så kommer druvans parfymerade karaktär göra sig hörd, så ock här. Smaken är krispig och torr med stenfruktiga inslag, persika och päron företrädesvis samt en uppfriskande syrlighet som blir lätt blomaromatisk i avslutet. Ett läskande sommarvin är vad vi har här!

Betyg: 4 av 5 poäng

Det vita Nashville Stories fångar fint det piemontesiska ursprunget och kommer göra sig förtjänstfullt till allt från buffébordet, charkbrickan, smakrika vita fiskar och även kycklingrätter, gärna caesarsallad. Vinet som har artikelnummer 50554 beställer du till ditt önskade Systembolag och en flaska (75 cl, 12%) kostar 109 kronor.

Till Systembolaget >>>