Kantarell, kyckling- & haloumitoast hittar sin frände i Lindeman’s Gentleman’s shiraz!

Svampsäsongen är här och vi på Boxtoppen har funnit guldet i skogarna. Sommarens lite nyckfulla väder har lagt grunden till fin jaktlycka så vi firar vår älskade kantarellfångst med en toast där svampen får sällskap av kyckling, haloumi och persilja. I våra glas, en finfin shiraz från klassiska Lindeman’s i Australien!


Recept 4 personer

Svårighetsgrad: superenkelt Tidsåtgång: 30 minuter

1 kycklingbröst a 200 gram
600 gram kantareller
4 skivor surdegsbröd
2 haloumi a 150 gram styck
Persilja
Smör, salt, svartpeppar

Gör så här

Stek upp kycklingbröstet som du saltar och pepprar. Det får gärna ha en frasig stekyta. Rensa svampen och om den inte fått ligga till sig en stund och bli av med vätska så börjar du med att steka upp dem utan något smör i pannan. Ner med smör i pannan, salta och peppra. Snåla inte med smöret för fettet förhöjer smaken på svampen. Mot slutet så rör du ner en näve hackad persilja och drar stekpannan från värmen. Stek upp haloumin som du skivat upp. Två slantar till respektive servering är perfekt.

Osten ska bli lätt gyllene, då är den färdig. Avsluta med att smörsteka surdegsbrödet krispigt. Skiva upp kycklingbröstet i tunna skivor och fördela på brödskivorna. Toppa med kantarellerna och avsluta med osten. En perfekt matigare förrätt, den ultimata kvällsmackan eller varför inte en lyxigare semesterlunch!

Vinet

2019 Gentleman’s Collection Shiraz

Artikel 6075, 3000 ml, 14%, 219 kr, 4,5 av 5 poäng

Ett vin som är väldigt lätt att gilla! Inte minst för den läckra björnbärsfruktigheten i doften som får sällskap av fatnyanser i form av choklad och vanilj samt en hint av eukalyptus. Smaken följer i doftintryckets fotspår och den generösa men aldrig yppiga mörkbäriga frukten tar täten uppbackad av kryddiga inslag, silkiga men närvarande tanniner och ett fräsch och långt avslut. Mycket aussie-känsla i denna och till ett imponerande pris!

Maten & vinet

Smörstekta kantareller är något av det godaste som finns och dessutom är det vansinnigt enkelt att matcha till dryck. Lindeman’s shiraz gör jobbet ypperligt och inte minst vinets generösa och mjuka björnbärssötma blir till en härligt kontrasterande smakbrygga mot den salta haloumin och smöret. Kycklingbröstet ger fyllighet till anrättningen och adderar till smakrikedomen vilket är precis vad vinet ber om. Persiljan förhöjer fräschören och när vinet dricks lätt kylt så vill man bara ha mer och mer av kantarellmackan och dryck tillsammans!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR