Karl Fredrik Rioja – dags för höstens långkok & härliga middagar!

Rioja är Spaniens mest kända vinregion och en svensk klassiker för det svenska folket har nog inte visat samma kärlek till ett specifikt vin som just Riojan. Mycket hänger såklart samman med vinernas förträfflighet till vårt kök och det är också det som Karl Fredrik tar fasta vid när Österlenkändisen nu lanserar en Rioja Crianza på Systembolaget. Boxtoppen har provat vinet!


”På hösten älskar vi långkok och härliga middagar, vilket har inspirerat oss till att ta fram det mustiga röda vinet Karl Fredrik Rioja!” säger Karl Fredrik Gustafsson.

Just Rioja och mat är en vägvinnande matchning och inte minst har regionens viner visat sig vara alldeles superba till det svenska köket med exempelvis höstens och vinterns vilt. Karl Fredriks Rioja är en crianza vilket innebär ett krav om minst ett års lagring i fat och ett år i flaska innan vinet får säljas. Här får vi betydligt mer ålder än så och innehållet är de för regionen klassiska druvsorterna tempranillo, garnacha och graciano.

Boxtoppen provar Karl Fredrik Rioja Crianza 2018 från Spanien

Vi har en klassisk Rioja i glasen, ett vin som doftar av kryddiga fat där vanilj, rostade kaffebönor och tobak står för intrycken tillsammans med mörka bär, plommon och körsbär främst men även en hint av svarta vinbär. Fuktigt läder och en diskret violton kan också förnimmas. Smaken ger oss ett medelfylligt vin med följsamma tanniner, mörkbärigt stram frukt, tobak, stenkällare, frisk syra och ett torrt, värmande kryddigt avslut. En Rioja som kommer agera perfekt ledsagare till såväl mustiga kötträtter som hårdostar.

Boxtoppens betyg: 4 av 5 poäng

Karl Fredriks Rioja är en nyhet som återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 57224 och kostar 120 kronor. Vinets sockerhalt understiger 0,3 g/100 ml vilket innebär ett helt torrt vin.

Till vinet HÄR >>>