Keller Grande Cuvée Blanc – nyhet på Bag-in-Box från december

Den 1 december lanseras Keller Grande Cuvée Blanc i fasta sortimentet.

När Systembolaget efterfrågade vinet till denna offert så sökte de ett vin i ”Alsace-stil”. Då regelverket i Frankrike säger att Alsace inte får anges på en Bag-in-Box, klassificeras det här som ett ”Vin de France”, där cirka 50 procent av druvorna till vinet kommer från Alsace.

Druvblandningen speglar även regionens typiska stil. Cuvéen består av 30 procent Pinot Gris, 28 procent Gewurztraminer, 21 procent Riesling, 14 procent Sylvaner och 7 procent Pinot Blanc.

Jäsningen skedde på temperaturkontrollerade ståltankar och delar av vinet har därefter lagrats på sin jästfällning för att ge en rikare och fylligare smak.

Fakta om vinet
Keller Grande Cuvée Blanc 2016
Druvor: 30% Pinot Gris, 28% Gewurztraminer, 21% Riesling, 14% Sylvaner och 7% Pinot Blanc
Art.nr: 6144
3 L Bag-in-Box
Pris: 269 kr
Lansering: 1 december 2017 i samtliga Systembolagsbutiker

Om producenten Eugène Klipfel
Familjedrivna producenten Eugène Klipfel ligger i byn Barr i de norra delarna av Alsace i Frankrike. Producenten grundades 1824 av Martin Klipfel och togs 1868 över av sonen Eugène. Eugène Klipfel var tidigt en pionjär i Alsace då han började med sen skörd av druvor och så kallad Sélection de Grains Nobles – botrytisvin. Klipfel drivs i dag av den femte generationen i familjen. Producenten har 100 hektar egna vingårdar, varav 37 hektar är Grand Cru-klassificerade. I deras källare återfinns viner från så långt tillbaka som år 1921.