Klassisk riesling från högkvalitativ Alsaceproducent – det perfekta ”ha hemma”-vinet

Riesling hör till vinvärldens mest nobla druvsorter och i Alsace är det ingen underdrift att kalla den regionens stolthet. Riesling definierar Alsace i mångt och mycket och kombinationen mellan varierande jordmån och en druva som fångar växtläget, gör Alsace till ett av världens främsta tillhåll för den högklassiga druvan. I våra glas; familjefirman Gustave Lorentz 2020 Riesling Réserve!


I pittoreska Bergheim håller Gustave Lorentz till, en vinby som tickar alla boxar när det kommer till själva sinnebilden av hur vi vill att just vinbyar ska se ut. Gustave Lorentz må uppfattas som en stor spelare, mätt i alsaciska mått, men är ändå i större sammanhang rätt liten. Däremot sitter familjeföretaget på en hel del förnämliga vingårdar vilket gör huset extra intressant.

I husets Riesling Réserve hämtas druvorna från lägen runtomkring Bergheim där jordmånen domineras av en mix mellan kalksten och lera. Lorentz stil upplevs som urtypisk för Alsace, med en större fyllighet och maffigare frukt.

Boxtoppen provar 2020 Gustave Lorentz Riesling Réserve från Alsace

Vi har en något nertonad aromatisk riesling med vitblommiga inslag i våra glas vilket backas upp av ungdomlig fruktighet där persika, päron och en gnutta tropiskt kikar fram. Smaken visar upp klassisk Alsace-riesling med lätt rökigt inslag, stenfruktighet och citrus tillsammans med pigg syra i rättfram stil. Avslutar med torkade örter och grapebeska som skänker en aptitretande nyans till vinet. Ge gärna vinet lite luft i glaset då det vinner på en snabb karaffering.

Betyg: 5 av 5 poäng

Klassisk riesling och inte minst från Alsace går aldrig ur tiden och just denna kommer matcha många olika typer av serveringar galant. Fisk och skaldjur såklart, gärna där örtigheten får vara med men även till lättare kycklingrätter som en Caesar fungerar ypperligt. Och om du är som oss och älskar torr riesling som aperitif så är detta perfekt!

En flaska av Gustave Lorentz Riesling Réserve kostar 109 kronor och har artikelnummer 22257. Vinet hittar du i närmare drygt 400 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan extra kostnad. Sockerhalten är 0,4 g / 100 ml vilket gör att vinet klassas som helt torrt.

Till Gustave Lorentz HÄR >

 

Tävla med Gustave Lorentz och vinn en exklusiv dekanterare

Lyft din vinupplevelse genom att servera det ur en vacker vinkaraff, en så kallad dekanterare. Vinet ges möjlighet att syresättas och därigenom aktiveras aromer och smaker på ett tydligt sätt.

Nu har du chansen att vinna en exklusivt handblåst vinkaraff Decanter l’Universel från Sydonios! Den raffinerade formen och den lilla diametern gör det enkelt för hantering och service. Karaffeln är utformad för att enkelt kunna stå i en kylskåpsdörr för att hålla dina viner vid rätt temperatur.

6 st dekanterare tävlas ut

Tävla genom att svara rätt på frågan nedan samt beskriv hur du helst dricker din Gustave Lorentz Gewurztraminer.

Skicka svar och motivering till info@folkofolk.se senast den 13 december 2021. Skriv ”Dekanterare Gustave Lorentz” i ämnesraden samt ange namn och adress dit man kan skicka vinsten.

Varifrån kommer druvorna i Gustave Lorentz Gewurztraminer?

1. Tokaj

X. Bergheim

2. Bordeaux

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve
Systembolagsnummer: 5244
109 kr

 

Dekanter Foto: Linda Ydemar
Retouch: www.layer1.se