Kombinera bubbel och bakverk med Brinken Bakars nyårsrecept

Under hösten och vintern 2021 har Emma Brink Rask, även kallad Brinken Bakar, och Henkell Freixenet Sverige tagit fram tre unika recept tillsammans. Bland recepten ingår Brinken Bakars nyårstårta som innehåller det söta mousserande vinet Freixenet Asti DOCG. 


Snart är det återigen dags för det efterlängtade nyårsfirandet. Vad passar då bättre än en gnistrande nyårstårta innehållande bubbel? Med Freixenet Asti DOCG som ingrediens har Brinken Bakar skapat en nyårstårta utmärkt att fira in det nya året med. Smaken av det söta mousserande vinet i kombination med de rika smakerna i tårtans mandelbotten och persikokompott ger ett intryck som förgyller kvällen.

  • Freixenet Asti DOCG passar utmärkt som smaksättare då det lyfter smakerna i bakverken. Ett sött mousserande vin med karaktär som jag gärna adderar både i och till min nyårstårta, säger Emma Brink Rask.

Slå på stort till nyår och prova Brinken Bakars lyxiga nyårstårta, nedan följer ett fullständigt recept som är enkel att genomföra hemma.

Recept

Nyårstårta med Persikokompott och Astimousse

6–8 bitar

Rostad mandelbotten
2 äggvitor
60 g florsocker (1 dl)
90 g hela skalade mandlar (knappt 2 dl)
¼ tsk bakpulver
20 g hackade salta mandlar

Persikokompott
200 g persikor (inlagda) (3–4 halvor)
30 g syltsocker (2 msk)
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljpasta

Astimousse
3 gelatinblad
100 g Freixenet Asti (reducerad från 300 g)
30 g florsocker (½ dl)
100 g färskost (1 dl)
1 tsk vaniljpasta
200 g vispgrädde (2 dl) 

Astiglaze
3 gelatinblad
75 g vit choklad
¼ dl vispgrädde
½ dl Freixenet Asti
75 g socker (¾ dl)
75 g glykossirap (½ dl)

Rostad mandelbotten: Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn). Rosta de skalade mandlarna i ca 8–10 minuter tills de fått lite färg. Håll koll och se till att de inte får för mycket färg. Låt dem sedan svalna. Sänk temperaturen till 140 grader varmluft (160 grader vanlig ugn) och mixa mandlarna till ett mandelmjöl. Blanda dem med bakpulvret och ställ åt sidan. Smörj och klä en form på 16 cm med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt lite florsocker i taget och vispa sedan i 3–4 minuter tills du har en glansig maräng. Vänd ner mandelmjöl och bakpulver och rör om tills du har en enhetlig smet, men försök behålla så mycket luft som möjligt. Bred ut smeten i formen och stryk ut så att ytan blir jämn. Grädda i 30–35 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna helt.

Persikokompott: Dela persikorna i mindre bitar och lägg i en liten kastrull tillsammans med syltsocker, citron och vanilj. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter, mosa lite lätt med en gaffel så att de fortfarande är en del bitar kvar. Häll kompotten i en silikonform på 16 cm, eller en form som du klätt med plastfolie. Sätt in formen i frysen så att den blir djupfryst.

Astimousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter. Häll 3 dl Freixenet Asti i en kastrull och låt den sjuda så att den reduceras till 1 dl. Detta gör vi för att maximera smaken i moussen. Smält gelatinet i Astin. Vispa samman färskost, florsocker och vanilj. Rör sedan ner Astin. Vispa grädden lätt och vänd samman allt.

Montera tårtan: Klä en form på 18 cm med tårtplast runt kanterna och bakplåtspapper i botten. Lägg mandelbotten i mitten av formen och häll hälften av moussen över. Tryck ner den frusna kompotten och häll sedan resten av moussen över. Se till att du har en helt slät yta. Ställ tårtan i frysen i minst 6 timmar.

Glaze: Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Koka upp socker, grädde, Freixenet Asti och glykos. Smält gelatinet där i. Hacka chokladen och lägg den i en smal kanna. Häll den varma vätskan över och stavmixa.  När glazen når knappt 40 grader tar du fram den frusna tårtan och lossar den från formen och sätter den på en upp- och nervänd skål så att kanterna hänger ut lite. Häll glazen över tårtan.  När den droppat klart drar du bort dropparna med en kniv från kanten. Lägg tårtan på ett fat och låt den tina i kylen i 4–5 timmar. Dekorera med ätbart guld och strössel.