Recept – 4 personer
6 paprikor
2 större lökar, en gul, en röd
2 vitlöksklyftor
1 bit färsk chili
1 knippa färsk oregano
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk strösocker
1 tsk soja
Havssalt, olivolja
Färska korvar, välj efter behag såsom chorizo eller salsiccia
Så här gör du
Skiva upp stavar av paprikorna och likaså löken. Stek upp i generöst med olivolja i en stekpanna tillsammans med chilin som du också hackat. Hacka även ner knippan med oregano samt addera en tesked fänkålsfrön. Rör då och då så att grönsaksröran steks jämnt och vätskas av. När vätskan dunstat så frigör en liten yta i stekpannan där du lägger i sockret och sojan. Låt smälta ut och rör sedan in det i grönsakerna som får en skjuts på vägen i karamelliseringsprocessen. När du fått lite fin, lätt bränd yta på delar på grönsakerna så rör du ner de två finhackade vitlöksklyftorna och fräser vidare en-två minuter för att undvika att vitlöken ska brännas.
Stek upp korvarna i olivolja men stick inte hål på dem så att vätskan försvinner. Låt dem få stekyta och då du arbetar med färska korvar, se till att de även är klara inuti, det brukar ta cirka 5–6 minuter. Lägg korvarna på din grönsaksröra och dekorera med mer oregano. Superenkelt att laga, supergott att äta!
Vin
2019 Prohibition Zinfandel, Kalifornien, USA
art.nr. 74299, 1500 ml, 14%, 169 kr, 3,5 av 5 p
Bussig zinfandel i rättfram stil där det bjuds skogsbär i form av björnbär och hallon som även blir till ett stänk drottningsylt. Lakrits, viol och örtighet kompletterar det solvarma doftintrycket. Smaken fortsätter i den generösa skolan med rik bärfruktighet, smeksamma tanniner och en citrusfrisk syra som lindar in vinets lilla sötma. Avslutar i bärsyltig och värmande stil, precis som det anstår en zin!
Vinet & Maten
Kryddhettan i korven, den karamelliserade paprikan och löken samt stinget från vitlöken hanteras mästerligt av vinet vars lilla rondör fångar upp maträttens sälta. En kombination som andas Medelhavet och skvallrar om zinfandels ursprung!