Kung Pao Prawns & tysk riesling i lysande möte

Kung Pao, egentligen Gong Bao, är ett recept från regionen Sichuan i Kina. Idag är det sannolikt än mer känt utanför hemlandet och originalet Gong Bao Ji Ding är baserat på tärnad kyckling. Versionen med scampi är precis lika god och här serverar vi den krydheta rätten tillsammans med en tysk riesling som älskar mötet chilin. I våra glas; Black Tower Riesling Club Edition.


Recept – 4 personer

Ingredienser

500–600 gram scampi, råa
1 grön paprika
1 rödlök
1 purjolök, den vita delen (salladslök går lika bra, använd då 2–3)
1 bit färsk ingefära, cirka 3–4 cm
Drygt en dl osaltade rostade jordnötter
Torkade hela chili, eller flakes, rätten ska ha hetta så minst en msk torkade flakes
Olja, 3–4 msk

Sås

5 msk ljus soja, vi använder Kikkoman
4 msk ketchap manis
½ dl vatten
1 tsk majsstärkelse
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 tsk socker
Vitpeppar, gärna färskriven

Så här gör du

Börja med att mixa samman alla ingredienser till såsen och rör ut stärkelsen ordentligt. Ställ åt sidan. Hacka ingefära, klyfta lök och hacka paprikan i mindre bitar. Hetta upp en wok eller stekpanna och häll oljan i riktigt varm panna. Fräs snabbt upp ingefäran och tillsätt paprika, lök och den torkade chilin. Addera räkorna som du innan torkat av så de inte är vattniga. Toppa med jordnötterna och fräs till scampin ändrar färg. Häll på såsen och låt reducera in samtidigt som stärkelsen gör sitt. Servera direkt och gärna med nudlar.

Vin

2021 Black Tower Riesling Club Edition, Rheinhessen, Tyskland

artikel 57612, 750 ml, 11,5%, 1,2 g/100 ml restsötma, 79 kr, betyg 4 av 5 poäng

Det senaste tillskottet i Black Tower-serien är en riesling i flirtigt fruktigt utförande där vi finner inslag av tropiska frukter, persika, citrus och stenfrukter i en ren, ungdomligt pigg och aromatisk stil. Smaken fortsätter på inslagen bana med rent stenfruktigt driv i en halvtorr stil men där en hög närmast spritsig syra säkerställer balansen och skänker vinet ett torrt intryck i avslutet. En härligt fräsch riesling!

Matchningen
Här finns chilihetta, sojasälta och krispiga räkor, något som vår riesling direkt finner samhörighet med. Inte minst är den lilla rondören i vinet så viktig för att matcha sältan och vinets fruktighet lyfter också i mötet. Här blir det gärna till stora klunkar för här får vi precis det samspel vi älskar mellan mat och vin!

Vinet finner du här >>