La Vicina– charmerande piemontesisk litersflaska!

Litersflaskans popularitet ökar och det med rätta då det är ett perfekt format, inte minst när innehållet består av charmerande matvänligt rött från italienska Piemonte-regionen. Särskilt druvan barbera har egenskaper som gör den synnerligen uppskattad till matbordet och det bekräftas av nyheten som vi nu har i våra glas; La Vicina från Gagliardo-familjen!


Gagliardo är ett välkänt namn i Piemonte och tillsammans med den svenska importören har man skapat vinet La Vicina som kort och gott betyder grannen på italienska. Barbera-druvorna hämtar man från sina egna odlingar i Asti. Druvsorten hade länge ett renommé som inte nådde upp till regionens ädelsten, nebbiolo, men i takt med att barbera behandlats allt mer respektfullt så har såväl vinproducenter som konsumenter insett att det här är inte en druva som får negligeras. För när barbera är bra så är det riktigt bra!

Boxtoppen provar 2019 La Vicina Barbera d’Asti från Piemonte

I våra glas bjuds en ungdomlig och örtblommig doft med mörka körsbär, plommon, choklad, torkade frukter och en diskret ton av tomat. Med andra ord, klassisk barbera! Smaken visar upp en syrlig profil med lätt vegetala instick, röda bär och plommon samt en viss citrustouch i syran. Tanninerna är återhållsamma men finns i bakgrunden och ger struktur. Avslutar ungdomligt friskt i härligt matvänlig stil.

5 av 5 poäng. Full pott!

Nej, du behöver inte snöa in dig på italiensk matlagning även om La Vicina såklart är strålande till en lasagne al forno. Vinet för sig precis lika fint till mycket ur vårt eget kök, inte minst så föreslår vi att du provar det med viltköttbullar i gräddig sås!

La Vicina från Gagliardo-familjen kostar 129 kronor för en flaska (1000 ml, 14,5%). Vinet har artikelnummer 50200 och du beställer det till din föredragna Systembolagsbutik.