LAB Rosé – förra årets succé är lika bra i nya årgången!

Få länder, om ens något i Europa, levererar så mycket prisvärda och personliga viner som Portugal. Med en druvmångfald som få kan matcha, landet är hem för mer än 250 unika sorter, så kompletteras de unika varianterna med mer internationellt kända och där har Portugal funnit en oerhört intressant nisch. Något vi tycker exemplifieras galant av LAB Rosé från Lissabon-regionen där känt möter okänt!


Förra våren lanserades LAB Rosé på Systembolaget och bakom boxen finner vi seriösa producenten Casa Santos Lima som drar nytta av Lissabon-regionens närhet till Atlanten vilket innebär stor fräschör i vinerna. Man låter kända cabernet sauvignon möta portugisiska druvsorter som castelão och camarate och resultatet var lysande med 2019-årgången. Och tro oss, 2020 är precis lika lyckat och gott!

Boxtoppen provar 2020 LAB Rosé från Casa Santos Lima i Portugal

Bland förra årets mest charmanta och tilltalande rosévinsboxar fann vi portugisiska LAB Rosé som nu dyker upp i en ny fräsch årgång. Och efter att ha provat 2020 finner vi ingen anledning att justera förra årets positiva intryck för uppföljaren är precis lika behaglig. Det visuella drar åt lökskalsfärgat vilket lurar sinnena en aning då du inte räknar med en större doftexplosion men här är det gott om inbjudande intryck där syrliga citroner, persika, hallon och smultron i ungdomligt utförande kikar fram. Smaken är skönt torr och syrlig vilket retar aptiten och det rena anslaget lyser genom smaken som visar upp stenfrukter, persika och hallon i lättsam och pigg stil. LAB har alla förutsättningar till att bli den givna boxrosén, inte bara i sommar utan även nu till våren.

Betyg: 4,5 av 5 p

Att portugiserna kan det där med vin visste vi sedan länge så därför är det glädjande att se roséurvalet på box nu även inkluderar Portugal med LAB Rosés uppföljare på förra årets succé. LAB Rosés helt torra roséversion (3000 ml, 12,5%) har artikelnummer 70316 och kostar 209 kronor. I skrivande stund finner du vinet i cirka 30 Systembolagsbutiker och till resten beställer du hem boxen utan extra kostnad.

Till Systembolaget >>>