Lammentrecôte Provencale möter piemontesisk blend på barbera & dolcetto

Oxfilé provencale behöver väl knappast någon närmare introduktion, rätten som skapades av mannen som även stod bakom Wallenbergaren, kocken Julius Carlsson.


Vi tycker det är dags att väcka liv i denna slumrande men ack så läckra skapelse och vi gör det med en twist där oxfilén ersätts med lammentrecôte. I våra glas; sommarens röda boxnyhet från Enzo Bartoli – Piemonte Rosso

Recept – serverar 4 personer

Ingredienser

Kött
6–700 gram lammentrecôte
Smör, salt, svartpeppar

Vitlökssmör
100 gram smör
En knippa färsk bladpersilja
2 vitlöksklyftor, normalstora
En skvätt tabasco
5 droppar Worcestershiresås

Potatis
1 kg potatis
2 vitlöksklyftor
Smör, olivolja, salt, svartpeppar

Tillbehör
Haricots Verts

Så här gör du

Börja med att sätta på ugnen på 200 C. Skiva potatisen tunt, halvcentimetersskivor, och lägg i kallt vatten så den värsta stärkelsen får dra ut. Torka av, salta och peppra och stek i en mix av smör och olivolja i omgångar. Vänd emellanåt så att all potatis får fin färg. Mot slutet så mixar du ner de två finskivade vitlöksklyftorna och steker med all potatis. Lägg upp i en ugnsform.

Mixa samman vitlökssmöret med stavmixer. Salta och peppra köttbiten som du steker i smör. Vänd så att hela biten får fin yta och stänger till. Ta bort från spisen när detta är gjort och lägg oxfilén ovanpå potatisen och ställ in i ugnen. Använd stektermometer och låt köttet gå till 58 C. Då är den rätt blodig. Ta ut formen, höj ugnstemperaturen till 250 C och när värmen är uppe så skivar du lammentrecôten och klickar över vitlökssmöret. Ställ in i ugnen och låt gå tills smöret helt smält ut. Servera haricots verts därtill, lätt kokta. En extra klick av vitlöks- och persiljesmöret kommer också uppskattas.

Vin

2021 Enzo Bartoli Piemonte Rosso, Italien

artikel 57652, 2000 ml, 14%, 199 kr, sötma mindre än 0,3 g/100 ml, 4 av 5 poäng i betyg
Vi har en röd boxnyhet i den populära Enzo Bartoli-serien i våra glas, en tvåliterstappning som mixar två klassiska piemontesiska druvsorter – barbera och dolcetto. Det är ett ungdomligt och bärfokuserat rött med örtiga undertoner och lätt blommigt anslag. Fat finns också med i bilden vilket skänker den mogna plommon- och körsbärsfokuserade fruktigheten kryddighet. Smaken är fruktdriven med mörka bäranslag, ungdomlig livlighet, fatkrydda, viss eldighet och uppbackande tanniner vilket ger fin fräschör till det behagligt torra avslutet.

Matchningen
Det här är så fräscht tillsammans. Vinet har vi kylt lätt och det lockar fram bärfriskheten och det örtiga i det röda Piemontevinet vilket känns träffsäkert med den klassiska anrättningen där vitlök och persilja harmonierar fint med vinet. En given hit i höst och vinter!