Lamminnerfilé, vårens primörer, vit bönkräm & sicilianskt rött i glasen

Vårprimörerna är i antågande. Ännu inte de svenska grödorna så till dess förlitar vi oss på vad våra europeiska vänner kan förse oss med. Här blir det till färska morötter, lök, små fina broccolibuketter och zucchini och till det vänder vi samman en bönkräm och steker upp den finaste lamminnerfilén. I glasen; sicilianska 2020 Inycon Appassimento.


Recept – 4 personer
600–700 gram lamminnerfilé
I knippe färska morötter
1 knippe färsk gul lök
1 zucchini
Broccolibuketter, gärna bellaverde
2 burkar cannelinibönor
Färsk thaibasilika
Färsk salvia
1 citron
Smör, balsamvinäger, olivolja, havssalt

Dekoration
Oxalis, picklad rödlök

Så här gör du

Skala morötterna och smörstek på hög värme i stekpanna. Hacka ner thaibasilika. Stek upp zucchini i bitar och bellaverde-broccolin i smör, även dessa på hög värme. Broccolin river du även lite citronzest över. Löken torrostas i stekpannan kort tid.

Bryn smör långsamt i panna, cirka 3 matskedar. Stek upp fint hackad vitlök i olivolja och blanda ner cannelinibönorna som fått rinna av. Fräs vidare så att vitlöken mildras. Mosa bönorna och smaka av krämen med det brynta smöret, några droppar riktigt bra balsamico, havssalt och svartpeppar.

Smörstek lamminnerfilén som du gnidit in i salt tillsammans med färsk salvia. Köttet ska blott få fin yta. Låt filéerna sedan gå färdigt i ugnen till de når en innertemperatur om 58 C.

Lägg upp bönkräm och uppskivad filé på tallrikarna. Dekorera med grönsakerna, ringla lite olivolja och balsamico runt om och toppa med oxalis och några skivor picklad rödlök.

Vin

2020 Inycon Appassimento, Sicilien, Italien

art.nr. 55048, 2000 ml, 13,5%, 200 kr, 4/5 p
Inycon består av lika delar aglianico och perricone där den förstnämnda främst sätter sin prägel på vinerna från de syditalienska regionerna Kampanien, Basilicata och Puglia. Kraftfull och med tydlig tanninstruktur är aglianicos karaktärsdrag och druvan är känd för sina långlivade viner. Perricone är en västsiciliansk angelägenhet och även den bjuder på fyllighet och tanniner och tillsammans formar de här ett appassimento-vin med stor doft av mörka plommon, körsbär, torkade frukter, kryddor och en touch av lakritsrot. Smakprofilen visar upp en fyllig gomkänsla med vinstilens lilla sötma som dock får fint mothugg, här i form av bra tryck i tanninerna och mörkbärig fräschör i frukten. De torkade inslagen återfinns även i smaken och avslutet är kryddigt, drar mot det torra och visar upp en fräsch tanninkänsla.

Matchningen

En rätt med mycket smaker vilket passar Inycon perfekt, inte minst excellerar vinet till lammet och bönröran. Och var inte rädd för att jobba med lite havssalt på primörerna – det blir till en härlig kontrast mot vinets frukt.

Vinet finner man här på Systembolaget >>