Lancewood Sauvignon Blanc – en god nyhet från Nya Zeeland

Nya Zeeland blev, i vinsammanhang, världsberömt för sin sauvignon blanc under 1980-talet när framförallt regionen Marlborough på sydön presenterade sina versioner på den aromatiska druvan.

Doft- och smakspektrat som druvan uttryckte på Nya Zeeländsk mark, de intensiva tonerna av paprika, krusbär, sparris och tropiska nyanser, var en smaksensation för många och framgången födde fler vinproducenter i landet. Även om sauvignon blanc idag fått konkurrens av flera andra sorter så är det likväl den överlägset mest odlade i regionen.

Nyheten 2017 Lancewood Sauvignon Blanc kommer från just Marlborough och det bjuder på precis det som en vän av druvan önskar. Doften är aromatisk, sval och inbjudande med sina toner av sparris, fläder, krusbär, limeskal och diskret gräsiga nyans. Här finns även ett stänk tropiskt i form av passionsfrukt. Smaken är lätt men ändå generös i sin karaktär. Fräschören är på topp och de tropiska nyanserna, citrustonerna och vinbärssaftigheten backas upp av en tydlig syra. Här finns även ett mineraligt anslag. Eftersmaken är krispig, ren och avslutar förhållandevis torrt.

Boxtoppens betyg: 5/5

 

 

2017 Lancewood Sauvignon Blanc (nr. 77135, 11,5%) kostar 95 kr per flaska. Vid beställning av fyra flaskor levereras vinet i en antikfärgad träback.

Vinet kan du enkelt beställa via Systembolaget och hämta det i valfri butik inom cirka en vecka.

Beställ här

Pingviner och träd
Man skulle kanske kunna tro att vinet är ekfatslagrat, med tanke på namnet, men sanningen är att det syftar till Lancewood-trädet, vilket är unik för Nya Zeeland. Som ungt känns det igen på de stora lansformade bladen, vilka har använts av landets urinvånare maorier, som lansar. När trädet sedan närmar sig 15-20 år så ändrar det karaktär och tar form av ett mer traditionellt träd.
Flirten med pingvinen på etiketten härrör till den idag utrotningshotade gulögda pingvinen, som huserar på sydön.