Långkok på älg med smashad vitlökspotatis & ekologisk fyndportugis i glasen

Färskt älgkött är högst säsongsbetonat men nu fylls butikerna av viltköttet och det får oss att ta fram gjutjärnsgrytan och tillaga ett härligt långkok med älg, svampar, grönsaker och färska örter. Allt kokas i rött vin och det skänker, efter många timmars puttrande, en komplex smak som är rätt oemotståndlig.


Köttet smälter som smör på tungan så för att få in lite textur serverar vi ljuvliga vitlöksdoftande smashade potatis därtill. Vinet i våra glas är det fylliga ekologiska 2021 Merino Organic Red Wine från korkeksregionen Alentejo i Portugal.   

Ingredienser

Serverar 6 personer
1 kg älgkött som passar till gryta
1 flaska rött vin
2 lagerblad
2 morötter
2 stjälkar stjälkselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
4 hg svamp, vi valde skogschampinjoner
1 bit röd chili
50 gram pancetta, tärnad
Timjan, färsk
Smör, olivolja, salt, svartpeppar

Smashad vitlökspotatis
Drygt 1 kg potatis, mellanstorlek
2 vitlöksklyftor
Panko
Parmesan
Färska örter, vi valde timjan och salvia
Olivolja, salt, svartpeppar

Koka upp potatisen i cirka 15 minuter. Lägg upp potatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till varje potatis med stekspade så att de mosas ut men ändå hänger ihop. Blanda samman örter, riven parmesan, pressad vitlök, salt och svartpeppar och fördela ut på potatisarna. Toppa med panko och ringla olivolja över och ställ in i ugnen på 175 C. Potatisen ska bli krispig men bevara saftigheten så räkna med 15–20 minuter.

Så här gör du

Börja med att skära upp älgköttet i grytbitsstorlek. Tärna morot och stjälkselleri, halvera svamp och grovhacka löken samt vitlöken och chilin. Hetta upp smör och olivolja i gryta, salta köttet och stek så att bitarna stänger igen. Tipset är att göra det i omgångar så att köttet inte kokar och vätskar ur. Ta ur köttet och fräs grönsakerna. När de fått färg så rör ner tomatpurén och låt fräsa med någon minut innan köttet återförs till grytan och du häller på vinet. Spara lite om du behöver pytsa på mer under de timmar som nu väntar. Addera lagerblad och en generös knippa färsk timjan, salta och peppra lätt och på med locket. Kika till grytan då och då men rör inte runt i den utan säkra bara att det finns vätska. Pancettan tillsätter vi i grytan när det är cirka en timme kvar av tillagningstiden. Koktid för grytan avgör du själv men för älgkött som smälter på tungan behövs 4–5 timmars tålamod.

Vin

2021 Merino Organic Red Wine, Alentejo, Portugal

Nr 2289, 2000 ml, 13,5%, 199 kr, restsötma mindre än 0,3 g/100 ml, betyg 5 av 5 poäng
Alentejo är Portugals största vinregion och täcker närmare en tredjedel av landets yta. Det innebär såklart en stor variation i vinstilar samtidigt som Alentejo är korkekarnas hem med en produktion som når upp till hälften av all världens korkar. Producenten Casa Relvas ekologiska boxnyhet Merino är en blend på tre druvor; touriga nacional, drottningen av Portugal samt teinturiern (en druva som har både färgat skal och druvkött) alicante bouschet och en mindre andel syrah. Vinet har en inbjudande solstänkt doft med hallon, mörka saftiga plommon, lakrits, violblom, örtiga anslag och en viss ekkrydda. Smaken ger oss ett vin med mycket smaker och i en fyllig stil där de mörka bärtonerna lyfts av en närvarande tanninstruktur, frisk syra och en kryddig, lång eftersmak. En seriös box i det perfekta tvålitersformatet!

Matchningen
Vinets ungdomliga lyster är precis vad som behövs till vår långkokta älggryta där komplexa smaker möts i en integrerad sälta, något som passar Merinos fruktiga generositet perfekt. Än bättre blir det om du kyler vinet lätt vilket framhäver fräschören i mötet mellan mat och vin. Det här är i sanning höstmys när det är som bäst!