Långsamt tillagad ört-, citron- & vitlökskryddad karré i gjutjärnsgryta & ett svalkande rött i glasen

Mat som får jobba många timmar i grytan eller ugnen, där allt du behöver göra är att ösa lite då och då, måste vi erkänna är rätt oslagbart. Till vår timjan-, vitlöks- och citronmarinerade fläskkarré i bit som fått gå på låg värme i gjutjärnsgrytan tillsammans med vita bönor, schalottenlök, sötpotatis, rött vin och tomat väljer vi ett svalkande rött som gör sig förträffligt till karrén – klassikern Beaujolais Royal.


Recept – 4 personer

En bit fläskkarré i bit, 1–1,2 kg
1 citron
4 schalottenlök
3 sötpotatis
1 paket vita bönor, typ cannellini
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 röd färsk chili
En knippa färsk timjan
1 burk passerade tomater, 400 gram
2 dl rött vin
Salt, svartpeppar, olivolja

Tillbehör
Lantbröd

Så här gör du

Pressa citronen i en bunke, hacka vitlöken grovt och lägg i några kvistar timjan. Lägg karrébiten i skålen och låt suga åt sig av saften i rumstemperatur cirka trettio minuter. Ta upp köttet, torka av och gnid in det i salt. Hetta upp generöst med olivolja i en gjutjärnsgryta och stek köttbiten tillsammans med schalottenlökarna hastigt så att köttet stänger igen och får lite yta. Hacka ner chilifrukten och låt fräsa med någon minut innan du häller i marinaden från tidigare och det röda vinet. Addera lagerblad, resten av timjan, de passerade tomaterna, salt och svartpeppar. Låt puttra under lock så länge du har tid men gärna tre timmar. Lyft på locket och ös köttet då och då. Rör inte om mer än någon enstaka gång bland grönsakerna för annars går de lätt sönder till sist. När halva tillagningstiden gått tillsätts grovt tärnad sötpotatis och bönorna. Se till att grytan nätt och jämnt puttrar så den får arbeta långsamt.

När det börjar rycka i hungertarmen och doften blir allt för oemotståndlig så tar du upp köttet och skivar upp det. Servera med ett lantbröd för här vill du inte lämna en droppe sås kvar.

Vinet

Beaujolais Royal, Dufouleur Frères, Frankrike

artikel 5408, 750 ml, 99 kr
I glaset får vi en helt transparent rubinröd färg som kanske inte ser mycket ut för världen men nu sitter inte doft och smak i färgpigmentet. Doften bjuder på viss mognad i bärdominansen och associationerna går från hallon, vinbär och körsbär till ett stänk jordgubbar. En del örtiga toner också. Smaken är mjuk och balanserad och den mörkfruktiga söta bärnyansen är lätt att ta till sig. Här kommer också lite cedertoner, blodapelsin samt färsk örtbukett. Fjäderlätt ja, helt torrt likaså, men ändå inte utan substans, följsam syra och en strimma av tanniner. Dessutom med en viss längd i det charmigt bäriga avslutet. En klassiker med tydligt ursprung.

Matchningen

Vi har sagt det förr, vinet som passar till allt. Just här är det däremot knappast ’rocket science’ att kombinationen skulle sitta perfekt men till mustiga långkok så är det ibland lätt att tänka att valet bör hamna på ett fylligt vin i stället för kontrasten, ett lättare och uppfriskande rött som gärna får kylas några grader. Det är precis vad vi gör här och resultatet är en snabbt tömd flaska och tallrik.