Långsamt tillagad ört-, citron- & vitlökskryddad karré i gjutjärnsgryta & generös Côtes-du-Rhône i glasen

Mat som får jobba många timmar i grytan eller ugnen, där allt du behöver göra är att ösa lite då och då, måste vi erkänna är rätt oslagbart. Till vår timjan-, vitlöks- och citronmarinerade fläskkarré i bit som fått gå på låg värme i gjutjärnsgrytan tillsammans med vita bönor, schalottenlök, sötpotatis, rött vin och tomat är valet av en Côtes-du-Rhône helt rätt. I glasen; den prisvärda rödvinsboxen 2019 Pascal Costeau Côtes-du-Rhône Grande Réserve.


Recept – 4 personer

En bit fläskkarré i bit, 1–1,2 kg
1 citron
4 schalottenlök
3 sötpotatis
1 paket vita bönor, typ cannellini
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 röd färsk chili
En knippa färsk timjan
1 burk passerade tomater, 400 gram
Drygt 2 dl rött vin
Salt, svartpeppar, olivolja

Tillbehör
Lantbröd

Så här gör du

Pressa citronen i en bunke, hacka vitlöken grovt och lägg i några kvistar timjan. Lägg karrébiten i skålen och låt suga åt sig av saften i rumstemperatur cirka trettio minuter. Ta upp köttet, torka av och gnid in det i salt. Hetta upp generöst med olivolja i en gjutjärnsgryta och stek köttbiten tillsammans med schalottenlökarna hastigt så att köttet stänger igen och får lite yta. Hacka ner chilifrukten och låt fräsa med någon minut innan du häller i marinaden från tidigare och det röda vinet. Addera lagerblad, resten av timjan, de passerade tomaterna, salt och svartpeppar. Låt puttra under lock så länge du har tid men gärna tre timmar. Lyft på locket och ös köttet då och då. Rör inte om mer än någon enstaka gång bland grönsakerna för annars går de lätt sönder till sist. När halva tillagningstiden gått tillsätts grovt tärnad sötpotatis och bönorna. Se till att grytan nätt och jämnt puttrar så den får arbeta långsamt.

När det börjar rycka i hungertarmen och doften blir allt för oemotståndlig så tar du upp köttet och skivar upp det. Servera med ett lantbröd för här vill du inte lämna en droppe sås kvar.

Vinet

2019 Pascal Costeau Côtes-du-Rhône Grande Réserve, Frankrike

artikel 52873, 3000 ml, 13,5%, 269 kr, 4 av 5 poäng

Här bjuds en rättfram och generös Côtes-du-Rhône i skogsbärigt fruktig stil och med lätt kirschiga toner, kryddiga inslag och örtiga vindar. Grenachefruktigheten går i täten men även syrah-druvans lagerbladskryddighet noteras och det är en smakrik och välbalanserad gomkänsla med silkiga men närvarande tanniner och pigg syra som gör detta till ett lyckat vin med fin ursprungskänsla och mycket sympatisk prislapp. Dessutom kvardröjande eftersmak. Servera lätt kylt.

Matchningen
Ibland är det bara så enkelt att sätta mat och vin. Den smakrika karrén och dess långkokta tillbehör matchar vinet fenomenalt bra tack vare det syrligt fina inslaget i rätten, örtigheten och inte minst den mustiga karaktären behöver ett vin som kan ta kampen. Pascal Costeau Côtes-du-Rhône Grande Réserve gör det med bravur.