Recept
Serverar 4–6 personer
Ingredienser
Köttfärssås
1 kg blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 tub tomatpuré
Olivolja, salt, svartpeppar
2 dl rött vin
Buljong
Färsk basilika
1 tsk torkad salvia
Béchamelsås
1 liter mjölk, gärna fetare
50 gram smör
3–4 msk mjöl
salt, vitpeppar
Övrigt
ca 10–12 lasagneplattor
400–500 gram hårdost med karaktär
Tomatsallad
5–6 medelstora tomater
1 liten gul lök
2 salladslök
Vitvinsvinäger, olivolja, chiliflakes, salt, peppar
Så här gör du
Börja med att sätta köttfärssåsen som gärna får puttra under lock ett par timmar. Stek upp köttet i olivolja med hackad gul lök och vitlök. Låt fräsa så köttet får lite färg. Salta, peppra och tryck i tomatpurén och fräs vidare en stund innan du häller på vinet och lite vatten. Hacka ner de färska örterna. Såsen ska inte simma i vätska men aldrig fräsa fast så ös gärna med lite buljong om det behövs under resans gång. Låt puttra under lock cirka två timmar.
Förbered béchamelsåsen genom att smälta en rejäl klick smör i tjockbottnad kastrull. När smält så rör du ner mjöl och sätter en bottenredning innan du häller över mjölken. Värm upp långsamt, går det för snabbt fräser mjölken fast i kastrullen. Rör ofta men undvik att dra ner luft i vätskan. När såsen satt sig och har en krämig, lagom trögflytande konsistens så saltar och vitpepprar du den. Tänk på att lasagneplattor suger åt sig sälta så var inte för rädd med att salta. Detta gäller även köttfärssåsen.
Riv osten du valt. Vi tog en lagrad Västerbotten för att det är en riktig höjdare i lasagne. Häll hälften av osten ner i béchamelsåsen och låt smälta ut under omrörning.
Vi gillar att förkoka lasagneplattorna bara lätt en-två minuter för att öka deras absorberingsförmåga och böjbarhet. Du kan också arbeta med färska plattor men de ger inte samma struktur till rätten.
Börja med att lägga béchamelsås i botten av en gratängform. Strö över lite ost och sedan lasagneplattor. Täck så gott det går och knäck plattor om det behövs. Sedan köttfärssås (se till att den inte är för rinnig utan fast i konsistensen). Upprepa proceduren med béchamelsås, ost, plattor och köttfärssås. Avsluta med lasagneplattor, béchamelsås och gott om riven ost.
Grädda i mitten av ugnen tills du har en gyllene färg, ca 40–45 minuter. Låt lasagnen vila ett par timmar innan servering, än bättre är om den får stå till sig en halv dag och bara värms upp innan servering.
Hacka tomater och lägg i durkslag så saften kan rinna ur. Finhacka en liten gul lök och salladslök och lägg ner tillsammans med tomaterna. Gör en vinägrett på vitvinsvinäger, olivolja, chiliflakes, salt och peppar. Lägg tomatsalladen i en skål och häll över vinägretten.
Vin
2020 Chill Out Cabernet Sauvignon från South Eastern Australia
art.nr. 6873, 3000 ml, 14%, 214 kr, 4/5 poäng
I våra glas har vi en cabernet sauvignon från Australien och det är ett vin med inbjudande doft där druvans klassiska markörer kommer fint till uttryck i form av cassis, mynta, svartpeppar och vaniljkryddiga fatnyanser som kompletterar intrycket. Smaken är behagligt avrundad med nerslipade tanniner även om de finns där, örtiga anslag och mörkbärig frukt som lindats in i lätt vaniljhintad fatkrydda. Avslutar friskt och fruktdrivet i charmant generös stil.
Mat & Vin
Det finns en oslagbar mustighet i en lasagne och har du lagat den på rätt sätt och sältan sitter så blir det till en härligt kontrasterande känsla när vi dricker vinet till. Detta då fruktigheten i cabernet-vinet skapar en fräschör mot rätten. Godast blir det när vi kylen det röda vinet en aning, ner mot 14 C.