Le Terroir Reserve – klassisk sydfranskt rött till suveränt pris!

GSM. Det är den använda förkortningen för grenache, syrah och mourvèdre, de tre viktigaste druvorna i södra Rhônedalen i Frankrike. När de tre möts så får du grenachedruvans fruktrikedom och strukturen samt kryddigheten i syrah och mourvèdre. Du får Le Terroir Reserve!


Den bäst prisade franska rödvinsboxen på Systembolaget – ja det är ett epitet som kan tillskrivas nyheten Le Terroir Reserve där just GSM står för druvkompositionen. Namnet på vinet hämtar inspirationen från det franska språket och åsyftar vad terroir (land, jord) betyder för en slutprodukt, här vinet. Det är många faktorer som spelar in såsom klimat, jordmån, druvor, människan men även sådant som tradition vävs in när en känsla av plats ska komma till uttryck i ett vin.

Boxtoppen.se om 2019 Le Terroir Reserve

Ungdomlig doft med bussig mörkbärig frukt där särskilt björnbären och svarta vinbären kikar fram samtidigt som det finns en liten örtighet och violton i bakgrunden. Kryddig och rättfram smak där silkiga tanniner, ungdomlig syra, viss rondör och skogsbärsaktiga inslag skapar ett lättgillat vin i den klassiska sydfranska stilen.

Har du en fäbless för Cotes-du-Rhone lär du gilla Le Terroir!

Betyg: 4/5 poäng

Le Terroir Reserve är en box precis lika god på egen hand som till den grillade köttbiten, hårdosten eller till smakrika kycklingrätter, gärna med lite sting i. Kyl gärna vinet ett par grader för än större fräschör.

En box (3000 ml, 13%) kostar 199 kronor och har artikelnummer 77763. Man beställer den hem till sin föredragna Systembolagsbutik.