Leale Sangiovese – klimatsmart & gott!

Vi tar det direkt, Leale Sangiovese imponerar på oss och varför skulle det inte, det är ett charmigt och okomplicerat vardagsvin i välgjord stil. Det är bara det att man inte är van vid att stöta på tetraviner som faktiskt har vettigt innehåll och därför blir fördomen mot förpackningen lätt den som tar över. Men inte nu för Leale är mycket Toscana-känsla i glaset!


Druvan sangiovese som betyder Jupiters blod, är själva sinnebilden av toskanskt rött. Bland Italiens mest förnäma druvor och den körsbärskärva karaktären, aptitretande syran och de skönt riviga tanninerna är väldigt lätt att bli småkär i, särskilt då när det dukas upp till italiensk fest för samspelet mellan måltiden och sangiovese är bland det bästa vi vet!

Boxtoppen om 2019 Leale Sangiovese

Klimatsmart vin i pappförpackning och 75-100 centilitersformat har knappast gjort någon lycklig tidigare men nu finns det ett rött från Toscana som faktiskt är alldeles utmärkt! Leale från kooperativet Terre Cevico är en druvren sangiovese med ursprung Toscana och visst finns det ursprungskänsla och gott om söta mörka körsbär i doften, något som är så karaktäristiskt för druvan. Örtighet kompletterar, inte minst blommande rosmarin. Smaken bjuder på ungdomlig charm, försiktig kärnkärvhet, körsbär och örtiga nyanser. Överraskande bra riv i tanninerna och fräsch syra samt ett torrt och piggt avslut. Ett rättframt och okomplicerat men välgjort rött som utan tvekan tar täten i sitt förpackningssegment. var beredd på att bli överraskad!

Betyg: 4 av 5 boxar!

Till den hemgjorda pizzan, bolognese eller gärna en köttbit med grillad tomat så gör Leale jobbet, inte minst om du serverar vinet lätt kylt.

Leale har artikelnummer 2418 och en tetra (75 cl, 13%) kostar 79 kronor. Vinet finns i samtliga Systembolagsbutiker.

Till Leale HÄR >>>