Lilla Hyttnäs – den enda glöggen du behöver köpa i vinter!

”War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru!” Ja, med de orden ovanför ingången till Carl och Karin Larssons Lilla Hyttnäs i Sundborn välkomnas besökaren. Konstnärshemmet hör till de mest berömda i världen och det är härifrån som inspirationen hämtas till starkvinsglöggen Lilla Hyttnäs som nu åter finns tillgänglig på Systembolaget!


Under vintern 2018 lanserades glöggen för första gången och blev omgående en succé, mycket tack vare den lägre sötman men också för den distinkta kryddningen. Ursprunget till glöggreceptet är svenskt, från Skåne och närmre bestämt Snälleröd. Sluttouchen har dock den norska sommeliermästaren Christopher Moestue satt med bland annat apelsin från Ghana och ingefära från Sri Lanka i kryddblandningen. Vinbasen är på Italiens ikondruva sangiovese och hämtas från regionen Marche på östkusten. Och för att lyfta styrkeprocenten har det tillsatts en prisbelönt dulce cream från Bodegas Robles i Spanien samt tysk vetesprit. Socker från Brasilien, akaciahonung från Ungern och russin från Turkiet ger Lilla Hyttnäs den balanserade sötman och för det rätta julkänslan så används kardemumma från Sri Lanka och kryddnejlika från Madagaskar. Ekologiska ingredienser rakt av och dessutom certifierat. Boxtoppen har provat Lilla Hyttnäs!

Boxtoppen om starkvinsglöggen Lilla Hyttnäs

Redan vid första sniffen får man en god indikation på vad som komma skall. Doften är stor och härligt ”julig” med kardemumma, kryddnejlika och vanilj som första intryck, innan apelsinen med sin fräschör smyger sig fram. Russin, ett ton av körsbär och lite starkare sprit skänker djup och det är överlag en oerhört tilltalande och klassisk glöggdoft som aldrig blir tung. Och smaken fortsätter på den inslagna banan med härlig intensitet av kryddor, starkvinstoner och apelsin, samtidigt som det finns tydliga drag kvar av rödvinsbasen. Inte minst tanniner och syrliga körsbärskärva inslag som bidrar starkt till att helhetsintrycket handlar om balans och stor fräschör. Detta är en glögg långt, långt borta från de sötsliskiga exemplaren och där kvalitetsingredienser rakt igenom sätter nivån. Den enda glöggen du behöver köpa i vinter!

Betyg: 5 av 5 poäng!

Lilla Hyttnäs finns i tiotalet Systembolagsbutiker och till resten beställer du den ekologiska glöggen utan extra kostnad. Artikelnumret är 71269 och en flaska (75 cl, 15%) kostar 99 kronor.

Till Lilla Hyttnäs HÄR >>>