Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg – vinterns bästa glögg!

Det är nu tredje vintern som Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg finns tillgänglig på Systembolaget; glöggen som tar sitt namn efter Carl-Larsson gården i Sundborn. Redan från start har den ekologiska starkvinsglöggen visat att den hör till de bästa som finns att tillgå inom segmentet och nu har den senaste buteljeringen lanserats. Boxtoppen har provat!


Lilla Hyttnäs är en traditionellt kryddad starkvinsglögg som är inspirerad av Carl och Karin Larsson där representanter från Carl Larsson-gården har varit delaktiga i smakprocessen. Det ursprungliga receptet är svenskt och kommer från Skåne, närmare bestämt Snälleröd, och har förfinats. Man har tillsatt apelsin från Ghana och ingefära från Sri Lanka i kryddblandningen. Vinbasen av sangiovese från Marche i Italien är årgång 2020. För att få upp alkoholen i Lilla Hyttnäs har man använt en prisbelönt dulce cream från Bodegas Robles och tysk vetesprit. Socker från Brasilien, akaciahonung från Ungern och russin från Turkiet. Kardemumman kommer från Sri Lanka och kryddnejlikan från Madagaskar. Allt är ekologiskt och glöggen är certifierad.

Boxtoppen provar Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg

Säsongens buteljering av Lilla Hyttnäs bygger på en vinbas av sangiovese-druvan från Marche i Italien och årgång 2020. Det skänker en läcker körsbärsprägel till det klassiska glöggformatet och ger ett vinöst intryck utan att bli vinigt, det blir elegant utan att förlora rikedom och kraft. Varmt serverad noteras det bland annat russin, mandel, kardemumma, kryddnejlika, svartpepparkorn och ingefära. Sötman är ypperligt balanserad och den diskreta apelsinzestigheten skänker en viss stramhet till upplevelsen och skapar en ypperlig fräschör. Allt är i ett harmoniskt samspel och inte ens varm förlorar glöggen det fina tannindriv som ger den nämnda eleganta slagsidan.

Betyg: 5 av 5. Full pott!

Vi serverar vår glögg av tradition varm men Lilla Hyttnäs fungerar fint även sval och då får vi en vackert kryddad och mörkbärig vinglögg som har släktdrag med en bra port, och därmed hittar vi oändliga användningstillfällen året om, inte minst är den förträfflig tillsammans med pepparkakor och grönmögelost.

En flaska (750 ml, 15%) av Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg kostar 99 kronor och har artikelnummer 71269. Du beställer den till din önskade Systembolagsbutik för uthämtning.

Till Lilla Hyttnäs HÄR >